Besos, argila, farina i música: 'Rito' arriba al TEM

El vestíbul del Teatre El Musical, al barri del Cabanyal-Canyamelar de València, ha acollit l'espectacle ‘Rito’.

L'espectacle 'Rito' s'entrena al TEM

El vestíbul del Teatre El Musical (TEM), al barri del Cabanyal-Canyamelar de València, ha acollit l'espectacle Rito. Es tracta d'una instal·lació artística que naix d' una visió sincrètica de la dansa i l' art contemporani, i que parteix de les ofrenes als déus en les cultures antigues -principalment la Grècia clàssica i la cultura mixteca- i la relació de les avantguardes de la dansa amb la mitologia.

Un home i una dona apareixen sobre un tapet circular que simbolitza el cicle de la vida i la mort. Els límits d'aquesta forma geomètrica, sagrada en tots els cultes i tradicions, estan custodiats per cent caps de jaguar que representen una ofrena divina. Els cossos dels intèrprets s'uneixen a través d'un bes i es fonen en tres dels quatre elements bàsics -terra, aire i aigua- mentre reten culte a Eros i Tànatos.

La peça és fruit de la col·laboració entre dues creadores nascudes a Elx: la coreògrafa Asun Noales, fundadora de la companyia OtraDanza en l'any 2007, i l'artista visual Susana Guerrero. Però no es representa a la sala principal del TEM, sinó a l'immens hall, perquè el públic, disposat al voltant del cercle, puga observar l'obra des de tots els angles. A l'interior, la mateixa Asun Noales i el ballarí Sebastián Rowinsky, coberts per una argila que dona forma als seus moviments, es fusionen en un ritual ple de referències mitològiques.

Noales i Susana Guerrero es van conéixer a través d'un amic comú, Francisco Sarabia, que estava convençut que havien d'unir els seus talents en un mateix projecte. Així va ser com ambdós van començar a donar forma a aquesta instal·lació artística i performativa, que va veure la llum fa cinc anys al Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA). Elles mateixes reconeixen que Rito, en plantejar un diàleg entre expressions artístiques diferents, pot exhibir-se tant en un espai teatral com en una pinacoteca: La peça de dansa es produeix dins d'una obra d'art, en un mateix espai i temps, i com un únic dispositiu. D'una banda, està la dansa, efímera, orgànica, incopsable i viva. De l' altra, l' obra escultòrica, cosificada, ritual, circular i simbòlica.

També et pot interessar

stats