"Berlanguià", una exposició a Madrid per a submergir-se en l'univers del cineasta valencià

El reis d'Espanya han inaugurat la mostra, que recorre la vida i la filmografia del cèlebre director i que es podrà visitar en la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando fins al 5 de setembre

Algunes de les fotografies que integren la mostra
09 de juny 2021 - 15:04

"Berlanguià. Luis García Berlanga (1921-2021)", l'exposició sobre la vida i la filmografia del cèlebre director de cinema valencià que acull la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando de Madrid, ja està oficialment inaugurada. Els reis d'Espanya, Felip i Letízia, s'han unit aquest dimecres a l'acte d'obertura de la mostra, que forma part de les activitats programades amb motiu del centenari del seu naixement.

Organitzada per l'Acadèmia del Cine, l'exhibició proposa un recorregut que combina el blanc i negre amb els colors per la trajectòria artística i personal d'un dels creadors més destacats del segle XX, i estarà oberta al públic fins al 5 de setembre.

L'univers Berlanga, concentrat en una sala. És el que ofereix la mostra al visitant, una col·lecció de més de 170 fotografies, apunts de rodatge, vídeos i altres instantànies que repassen el treball del director valencià de mirada única. "És el món de Berlanga, amb la mort, les bandes, els focs artificials, allò barroc...", resumeix la comissària de la mostra, Esperanza García Claver.

L'exposició inclou també una multipantalla on es projecta un vídeo a manera d'homenatge a un centenar d'actors que en el seu moment van ser "intèrprets berlanguians", com ara Marisa Paredes, Santiago Segura o Mónica Randall.

S'aconsella un passeig relaxat per a descobrir els detalls que s'amaguen entre la multitud de peces, algunes inèdites. Entre d'altres, destaca l'experta, l'esborrany de la mítica església de Francisco Canet que apareix en Bienvenido, Míster Marshall! (1953) o un del clàssic El verdugo, pel·lícula que Berlanga va dirigir deu anys després.

Esborrany de l'església de 'Bienvenido, Míster Marshall!'
Esborrany de l'església de 'Bienvenido, Míster Marshall!' / À Punt NTC

A la inauguració de "Berlanguià" han assistit la vídua del director de cinema, María Jesús Manrique, i els seus fills José Luis i Fernando, que s'han sumat al recorregut per l'exposició al costat dels reis. Entre les autoritats presents també han estat el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, i el president de l'Acadèmia del Cine, Mariano Barroso. A més de l'Acadèmia del Cine, han col·laborat en l'exposició la Comunitat de Madrid, Visit València i la Filmoteca Espanyola.

També et pot interessar

stats