Beniatjar, el poble valencià amb més músics per habitant

Aquest municipi de la Vall d’Albaida de poc més de 200 habitants té 70 músics entre el seu veïnat

Marta Oltra, última incorporació de la Societat Musical Beniatjarina / À Punt NTC

Beniatjar (Vall d’Albaida), un xicotet poble al peu del Benicadell de poc més de 200 habitants, és considerat el municipi amb més músics per habitant de la Comunitat Valenciana. De fet, si preguntem al veïnat, serà molt difícil trobar algú que no tinga familiars músics o que directament en siga un.

Amb noranta anys d'història, la Societat Musical Beniatjarina és tota una institució al poble. En els testimonis d'alguns integrants de la banda es pot copsar fins a quin punt es viu la passió per la música. “Totes les generacions hem anat aficionant-nos a la música i som avis, pares i fills que toquem”, declara Maria Gómez, secretaria de la societat.

“Almenys hi ha 70 músics en un poble de 200 habitants”, diu Jesús Giner, músic i membre de la societat. “Jo tinc dues filles i la meua neta, que estan en actiu també”, afegeix. Un exemple clar de com la tradició musical perviu de generació en generació. Per a Alba Nàcher, neta de Jesús i membre de la societat, “el poble respira música, vas pel carrer i sempre sents assajar; és un gust”.

Marta Oltra, de dotze anys, és l’última incorporació de la banda. “Des de ben menuda anava a veure el meu germà, o a les cercaviles, o a qualsevol cosa que feren de festes, jo darrere de la banda”, comparteix Oltra.

Per tant, hi ha futur, que és observat amb optimisme per José Peñalva, director de la banda durant quaranta anys. “Ací ha agradat molt la música de tota la vida. A ma casa, dues filles que tenia, dues músiques, dues netes que tenia, dues músiques”, conta orgullós Peñalva. I també expressa un desig per al futur: “Que dure perquè la banda continue funcionant bé”. I si ho diu tota una institució de la formació, noranta anys d’història no són més que el començament.

També et pot interessar

stats