Les bandes de música ja són Bé d'Interés Cultural

El ple del Consell aprova declarar-les com a BIC per la contribució que han fet a la conservació i potenciació del patrimoni cultural valencià.

El ple del Consell destaca la contribució de les bandes de música a la conservació i potenciació del patrimoni cultural valencià
El ple del Consell destaca la contribució de les bandes de música a la conservació i potenciació del patrimoni cultural valencià / FSMCV

Les bandes de música ja són Bé d'Interés Cultural (BIC). Així ho ha aprovat el Consell aquest divendres 25 de maig en un decret. A més de la declaració, el document estableix una sèrie de mesures de protecció del BIC, com la de fer tasques d'identificació, descripció, recerca, estudi i documentació del bé, entre altres, per a garantir la protecció i preservació, o vetlar pel desenvolupament i la pervivència d'aquesta manifestació cultural.

Així mateix, el decret destaca el fet que la tradició musical popular valenciana està materialitzada en les societats musicals, presents en pràcticament tot el territori i "són un exemple d'èxit que perdura en el temps i que creix constantment". A la Comunitat Valenciana hi ha un total de 549 societats musicals federades, amb més de 600 escoles de música i escoles d'educands, que aglutinen 40.000 músics, 60.000 alumnes i 200.000 socis.

Es tracta d'una antiga reivindicació de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), que enguany celebra el 50 aniversari. L'organització considerava que la iniciativa era necessària per tot el que constitueixen les societats musicals, tant des del punt de vista patrimonial com per la seua representació de la cultura i idiosincràsia valencianes. El Consell ha destacat el valor de les bandes de música, que "estan arrelades amb força en el municipi com a estructura de dinamització, cohesió social i de representació col·lectiva".

La declaració serà determinant per a l'expansió del sector, que s'ha convertit en una de les principals indústries culturals de la Comunitat Valenciana, amb un impacte econòmic de 40 milions d'euros, segons va assenyalar recentment un estudi de l'FSMCV encomanat a la Universitat de València. Aquesta xifra representa un 0,04% del PIB valencià, i un creixement del 25% respecte del 2009.

La cirereta del pastís a 50 anys d'història

Enguany l'FSMCV compleix 50 anys, per la qual cosa s'han organitzat tot un seguit d'actes de commemoració que ja s'estan duent a terme en diversos racons del territori valencià. L'organització té la intenció de batre fins a 18 rècords Guinness. Se'n podrien assolir 15 aquest dissabte, 26 de maig, quan intentaran fer la banda més gran de música de la història, amb 20.100 músics tocant alhora a l'estadi de Mestalla. És una iniciativa que es podrà seguir en directe per la televisió d'À Punt i en línia, per la pàgina web. 

A més, el 21 d'abril més de 6.000 xiquets i xiquetes músics d'entre 10 i 16 anys, procedents de més de 200 societats musicals, van omplir la plaça de bous de Castelló amb les seues melodies per a commemorar l'efemèride. I el 12 de maig va ser el torn d'Alacant.

També et pot interessar

stats