El Ball dels Llauradors dona el tret d’eixida a les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent

Aquest cap de setmana, el previ a la setmana gran, té lloc també l’Esmorzar de la Llàgrima i el pregó

Imatge del Ball dels Llauradors, celebrat aquest divendres de nit a Ontinyent
Ball dels Llauradors, celebrat aquest divendres de nit a Ontinyent / À Punt NTC

Ontinyent (Vall d'Albaida) calfa motors i celebra a partir d’aquest cap de setmana la prèvia a les Festes de Moros i Cristians. Aquest divendres a la nit, el Ball dels Llauradors ha recorregut les places de Baix, de Sant Roc, la placeta Latonda. Es tracta d'un grup de danses breus que són les úniques que queden del conjunt coreogràfic que usaven algunes de les comparses ontinyentines fins a l’arribada de la Guerra Civil. El ball es va recuperar el 2008, quan es dansà per tal de celebrar els 125 anys de la Comparsa de Llauradors, que des de 2012 el balla ja de manera habitual en les festes de la ciutat.

L'agenda continua aquesta setmana amb diverses activitats, com l’Esmorzar de la Llàgrima a la Societat de Festers, la presentació dels càrrecs i el pregó, visites guiades als refugis de guerra, concursos infantils i concerts de diversos estils, com bandes de música i grups musicals. 

Diumenge la jornada s'obrirà amb una missa en record dels festers i festeres difunts a l'ermita de Santa Anna, que precedirà l'emotiu acte de l'Esmorzar de la Llàgrima al saló d'actes de la Societat de Festers. En aquest acte es ret homenatge als festers i festeres que han faltat durant l'últim any, i a més, també s'imposen les medalles als primers Trons de les festes d'enguany, així com les insígnies als capitans, banderers i ambaixadors.

En la nit de diumenge, a partir de les 23:00 hores, tindrà lloc als peus del castell de festes la presentació de càrrecs 2023, després del qual serà el Pregó, que enguany estarà a càrrec de Toni Morales Ferrero, fester de les comparses Cides i Abencerrajes, amb la qual va ser capità moro el 2004.

Tots aquests actes animaran l’ambient abans de la celebració gran, que serà del 24 al 28 d’agost i és considerada festa d’interés turístic nacional. El dia 24, el poble viurà l’entrada de bandes de música des de la plaça de la Concepció, pels carrers de Gomis i Maians. En finalitzar, totes les bandes participants interpretaran conjuntament la marxa mora "Chimo" a la plaça Major. La seguirà la gran desfilada d'alardos.

El dia 25 serà quan Ontinyent viurà el dia més gran, amb la representació de l’entrada primer dels cristians, amb la comparsa Cides al capdavant, que ostenten la capitania; i després els moros, capitanejada per la comparsa Mossàrabs.

També et pot interessar

stats