La balena Romalda, de 22 metres, convida a pensar sobre el medi ambient a Castelló

Una creació col·lectiva, liderada per l'artista Rafa Gallent, pretén ser la "medicina per a propiciar el diàleg i la reflexió i allunyar-nos de la hipnosi de la societat actual i el seu impacte en la Terra"

La balena Romalda a la plaça Horts del Corders de Castelló
La balena Romalda a la plaça de l'Hort del Corders de Castelló / À Punt NTC

Una creació col·lectiva, liderada per l'artista Rafa Gallent, ha instal·lat en la plaça de l'Hort dels Corders la "colossal" balena Romalda, de 22,5 metres de llarg. Una obra que pretén ser la "medicina" per a propiciar el diàleg i la reflexió i allunyar-nos de la "hipnosi" de la societat actual i el seu impacte sobre el medi ambient.

La mostra naix de la iniciativa cultural castellonenca Ciutat Feliç i arriba al carrer amb motiu del Dia Internacional de la Mare Terra.

Gallent ha explicat que aquesta iniciativa artística "cerca la via alternativa de la participació i la implicació", en una manifestació que ha encunyat com a "art social".

La suma de propostes i aportacions de col·lectius de totes les edats i sensibilitats s'ha cristal·litzat en la balena Romalda, que des de les set del matí d'aquest divendres ha pres forma en la plaça.

Per a Gallent, la Romalda és "la gent activa, participativa i implicada que ens trau del descoratjament, ens porta al moviment i ens guia en la direcció que necessitem moure'ns".

Apel·la l'artista a la frase tempus fugit i puntualitza que si bé el planeta continuarà girant entorn del sol, com el faran Júpiter o Mart, "el que ens preocupa és com actuem els que vivim en la Terra".

Ampli programa d'activitats

Entorn de Romalda s'ha dissenyat un ampli programa d'activitats obert a tota la ciutadania, uns actes als quals cal sumar la visita el divendres i el dissabte de nombrosos centres educatius.

Al llarg de totes les vèrtebres s'aniran col·locant diferents al·lusions a alguns dels temes que són presents en els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) signats en 2015 per a erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tots.

Activitats programades
Activitats programades / Projecte Romalda

A les 11:00 hores, el col·laborador de Ciutat Feliç i músic Salva, El Mussennacitu cantarà la cançó que ha compost expressament per al projecte. La música continuarà a les 12:00 hores amb un microconcert de Nereu i les Bèsties Marines.

També es realitzarà una performance de Geriatrik-Art Armassora, un taller de banys de gong per a sentir les vibracions i la xarrada-taller Llavors tradicionals, de l'ONGD Pankara.

Serà a partir de les 22:00 hores quan es vetlarà Romalda i el compositor de la cançó dormirà a l'interior de la balena en una ecoconstrucció creada per a tal efecte.

La jornada continuarà dissabte amb moltes més activitats i visites guiades a associacions i famílies i més tallers participatius.

També et pot interessar

stats