"Bajo el polvo", el gènere negre a escena

La Sala Russafa de la ciutat de València ha programat "Bajo el polvo" de Rosa López, una nova aposta pel gènere negre les arts escèniques

"Bajo el polvo", el gènere negre a escena

Mestres tan dispars com Patricia Highsmith o Fred Vargas en la literatura, i John Huston o Alfred Hitchcock en el cinema, han anat definint els trets del gènere negre amb obres de ficció que solen recrear la recerca policial o detectivesca d'un crim. A través del suspens, fan partícip el públic d'un recorregut en què es van coneixent els personatges i es deixen entreveure els seus motius per a ser considerats culpables o no. Són trames captivadores, que han trobat en la novel·la i en les pel·lícules molt més predicament que a les arts escèniques. No obstant això, a la ciutat de València hi ha una de les escasses formacions teatrals especialitzades en aquest gènere, Noir Producciones, que del 13 al 30 de maig ha exhibit a la Sala Russafa de València Bajo el polvo, una proposta inclosa en el 10é Cicle de Companyies Valencianes. 

L'obra s'ha desenvolupat a l'empara del programa de Residències Creatives del centre cultural, que acompanya les formacions beneficiàries en la posada en marxa de muntatges teatrals, cedint espais d'assaig i treballant amb els tècnics de la sala per a la posada en escena.

L'estrena estava prevista per a la passada temporada, però el tancament del teatre a causa de la declaració del primer estat d'alarma va obligar a retardar-lo un any. Ara finalitza l'exhibició d'aquesta nova proposta de Noir Produccions. En anteriors ocasions ha presentat en Sala Russafa adaptacions teatrals de clàssics del gènere com La soga o Un crim perfecte. Però per primera vegada ens mostren una història original, creada per l'actriu Rosa López, i dirigida per Chema Cardeña, que ens revela amb aquesta obra la seua faceta literària. 

López s'inspira en el popular subgènere del country noir, thrillers ambientats en poblacions xicotetes, en espais rurals. I aprofita un fenomen climàtic real per a subratllar la tensió d'aquesta història, recreant una de les tempestes de pols que en els anys 30 batien l'empobrit Mitjà Oest dels Estats Units, arruïnant les collites i generant unes duríssimes condicions de vida que agreujaven la crisi econòmica provocada pel crack del 29.

També et pot interessar

stats