Artistes fallers demanen a les comissions pressupostos mínims "més dignes"

Adverteixen que els artesans que volen fer els seus primers passos "no tenen espais per a poder desenvolupar" les creacions

Lliurament dels Ninots d'Or durant la festa del Gremi d'Artistes Fallers de València
Lliurament dels Ninots d'Or durant la festa del Gremi d'Artistes Fallers de València / Europa Press

El mestre major del Gremi d'Artistes Fallers de València, Paco Pellicer, ha reclamat a les comissions que projecten uns pressupostos mínims “més dignes” perquè els artesans puguen desenvolupar la seua activitat, “des del disseny i fins a l'acció de plantar”. A més, ha advertit que els professionals del sector oferiran treballs “més ajustats” a la quantitat de diners oferida, situació davant de la qual ha instat a treballar en la mateixa direcció per a trobar-hi una solució.

Així ho ha posat de manifest durant la seua intervenció este dimecres en l'acte de la Festa Gremial, celebrada amb motiu de la festivitat de Sant Josep Artesà, patró del col·lectiu. En el seu discurs, Pellicer ha valorat que les comissions falleres fan un esforç molt important per a destinar diners a la falla i, en esta línia, s'ha preguntat cap a on va la professió i on vol arribar.

En un context en què els artistes estan “en boca de tots”, Pellicer ha qüestionat afirmacions com "no hi ha artistes fallers" o que els mateixos "no volen treballar" i ha apostat, per a abordar este debat, per analitzar les necessitats que té un professional per a desenvolupar el seu treball en condicions. Així, ha instat tant els mateixos artesans com a les comissions falleres a ser capaços de pressupostar el treball d'una falla, des del disseny fins a l'acció de plantar, incloent-hi les despeses fiscals o els de l'activitat professional, perquè, al seu judici, “només així es podrà valorar veritablement el cost real d'una falla”.

En este punt, el mestre major del Gremi d'Artistes Fallers de València ha advertit que els artesans que s’aventuren a fer els primers passos en la professió “no tenen espais on poder desenvolupar el treball”, la qual cosa fa “impossible” que puguen “iniciar la seua trajectòria fallera”. “La construcció de falles obliga a treballar en naus, que haurien de ser assequibles i que haurien de posar-se a la seua disposició i a la de tots els artistes que necessiten un lloc per a construir i emmagatzemar el treball fet”, ha recalcat.

També et pot interessar

stats