Arriba la recepta cultural: Sanitat receptarà visites gratuïtes a museus de València

L’objectiu és millorar la salut de les persones participants en combatre la soledat no desitjada i el sedentarisme, i reforçar l’autoestima.

Paco Cabañés, del Museu d'Etnologia, i Ana Valls, de Bombas Gens Centre d'Art, amb Isaura Navarro i Carlos Galiana
Paco Cabañés, del Museu d'Etnologia, i Ana Valls, de Bombas Gens Centre d'Art, amb Isaura Navarro i Carlos Galiana / Ajuntament de València

"Recepta Cultura, del centre de salut al museu” és una iniciativa que pretén millorar el benestar emocional i la qualitat de vida de les persones que pateixen soledat no desitjada o tenen problemes derivats de la inactivitat física. El projecte, en fase pilot, consistirà en la prescripció de visites guiades a museus des dels centres de salut.

En la posada en marxa del projecte han participat sis museus de la ciutat de València de diferents titularitats, que és on es faran les 12 visites gratuïtes adaptades al públic que participarà al llarg del primer semestre de 2020. Estos museus són Bombas Gens Centre d’Art, el Museu de Ciències Naturals, el Museu d'Història de València, el Museu Faller de València, el Museu Nacional de Ceràmica i de les Arts Sumptuàries González Martí i el Museu Valencià d'Etnologia. D’aquesta manera es posa en valor la funció social dels museus s’hi democratitza l’accés en afavorir la participació de persones vulnerables.

La prescripció es farà a les consultes d’atenció primària dels següents centres de salut de València: Miquel Servet, Assutzena, València Serrería I, República Argentina, Salvador Pau i Xile, i Font de Sant Lluís. Les visites es faran en grup, ja que un dels objectius del projecte és afavorir les relacions socials entre persones que pateixen soledat no desitjada, i estaran guiades per persones expertes en didàctica de cada un dels museus.

Així mateix, les visites també volen estimular la curiositat i l’aprenentatge, tant com la interacció de les persones del grup. Per això, s’assegurarà la creació d’un ambient segur en què les persones que hi participen puguen expressar-se sense sentir-se jutjades, a fi de fomentar la reconnexió amb l’entorn i la satisfacció de compartir noves experiències i intercanviar perspectives.

Cada mes es faran dues visites a un dels museus, les quals serviran per a descobrir determinats aspectes o zones de l’entitat. L’activitat tindrà una durada de 50 minuts i les persones participants hi podran accedir de forma gratuïta presentant el paper corresponent del talonari que prèviament els hauran entregat al centre de salut. De moment, Recepta Cultura és un projecte pilot que es durà a terme a la ciutat de València, però depenent dels resultats, s’implantarà a altres municipis.

També et pot interessar

stats