Arriba a la Comunitat Valenciana el primer detector de rajos X per a l'estudi d’obres d’art

L’aparell permet obtindre radiografies en format digital i s’utilitza per a analitzar l’estat previ de les obres abans de restaurar-les

El primer detector de rajos X per a estudiar obres d'art / À Punt NTC

L’Institut Valencià de Conservació i Restauració, en col·laboració amb el Museu de Belles Arts de València, ha adquirit el primer detector de rajos X d’alta resolució que hi ha a la Comunitat Valenciana per a l'estudi de les obres d’art. L’aparell permet obtindre radiografies en format digital i s’utilitza per a analitzar l’estat previ de les obres abans de restaurar-les. 

És com un aparell de rajos X de tota la vida, un sistema digital d’alta resolució amb un sistema posicionador. “Això permet que la placa es vaja movent a poc a poc per a poder escanejar grans obres”, apunta David Juanes, tècnic superior de l’IVCR+i. 

La màquina s’està provant al Museu de Belles Arts amb l’escultura de Sant Miquel de l’Ajuntament de València i ja està donant informació molt valuosa. En els primers escanejos es poden veure claus interns i si s’amplia també xicotetes pèrdues de suport. 

El detector permet obtindre radiografies en format digital sense necessitat de revelatge, una opció més sostenible i ecològica, ja que genera menys residus. 

També et pot interessar

stats