"Apadrinar una teula" o com salvar entre tots el nostre patrimoni

Els veïns i veïnes de la Vall d'Uixó han aconseguit fons per restaurar la cúpula de l'església amb aquesta iniciativa

Cada teula, vint euros. En dos mesos la parròquia ha aconseguit els fons per a salvar l'edifici i els frescos / À Punt NTC

Els veïns de la Vall d’Uixó (Plana Baixa) i la parròquia de l’Assumpció s’han unit per salvar la cúpula de l’església. A través de la iniciativa "Apadrina una teula" han aconseguit restaurar la construcció perquè les futures generacions puguen gaudir del patrimoni del poble.

El problema estructural de l’edifici venia precisament del tambor de la cúpula i les seues teules, on l’aigua de la pluja es filtrava i estava afectant els elements interns del sostre del temple: els frescos de Vicent Amat que decoraven estaven afectats per la humitat, així com l’estuc de la església. Resoldre el problema i sanar la cúpula ha costat un total de 270.000 euros.

“Jo em vaig espantar quan vaig veure que hi havia un problema urgent i que eren tants diners”, ens conta el rector de la parròquia, que, per tal de fer front a aquesta despesa, va buscar fons per finançar-la. “Vam tocar a la porta de la Diputació de Castelló i ens van donar una partida de 100.000 euros. Al mateix temps el nostre bisbat de Castelló ens va concedir una ajuda de 70.000 euros”. 

Encara faltaven 100.000 euros per a cobrir gastos. És aleshores quan van posar en marxa el projecte "Apadrina una teula", “de tal manera que a nivell personal, familiar o institucional la gent hi poguera col·laborar”. El repte era gran: 3.120 teules esperaven ser apadrinades, cadascuna a 20 euros. La resposta no es va fer esperar i, gràcies a la implicació de la ciutadania, en dos mesos van aconseguir 70.000 euros.

Hi ha moltes motivacions darrere d’aquesta xifra. Una veïna vol “un record de cara als nets per al dia de demà” i així “d'ací cent anys, ahí estaran”. “Així és de tots, no a soles de la parròquia de l’Assumpció: també és del poble de la Vall d’Uixó” explica el rector. Perquè tota pedra fa paret i a la Vall tota teula ha fet teulada.

També et pot interessar

stats