Antoni Martí, Carles Mulet, Salvador Company, Neus Nadal i Queralt Riera, Premis Octubre 2018

La 47a edició dels premis concedeix el guardó a l’Actuació Cívica als 16 polítics catalans exiliats i en presó.

D’esquerra a dreta, Antoni Martí Monterde, Salvador Company, Queralt Riera, Neus Nadal i Carles Mulet
D’esquerra a dreta, Antoni Martí Monterde, Salvador Company, Queralt Riera, Neus Nadal i Carles Mulet / PratsiCamps

Els Premis Octubre han celebrat aquest dissabte la seua edició número 47 amb el lliurament dels guardons d’assaig, poesia, narrativa i teatre, a la sala noble del palau de l’Exposició de València. Antoni Martí Monterde, Carles Mulet, Salvador Company, Neus Nadal i Queralt Riera han sigut els premiats d’enguany.

Aquest 2018 els guardons han retut homenatge a la figura del recentment desaparegut músic de Vinaròs, Carles Santos, en una edició en què s’ha registrat una participació rècord de 305 obres, amb un total de 22 assaigs, 111 poemaris, 94 novel·les i 78 obres de teatre.

L’escriptor Antoni Martí Monterde ha obtingut el Premi Joan Fuster d’assaig per l’obra Les ciutats de lluny de Josep Pla. El jurat, format per Marina Garcés, Txema Montero, Javier Pérez Royo i Josep Ramoneda, ha valorat “l’excel·lent retrat que s’ofereix del paisatgista Pla, que combina una escriptura de poètica de viatge amb una sociologia sobre la ciutat”.

Quant al Premi Vicent Andrés Estellés de poesia, el guardó se l'ha endut Carles Mulet per l’obra Naixement d’Islàndia. El jurat que ha concedit aquest premi estava format per Vicenç Altaió, Anna Ballbona, Isabel Garcia Canet, Jordi Marrugat i Ricard Mirabete. Aquests han reconegut que “és un cant a la pàgina en blanc, a l’illa d’Islàndia com a símbol del naixement del cosmos i del llenguatge i, al mateix temps, de la seua destrucció com ara s’esdevé”.

Salvador Company ha rebut el Premi Andròmina de narrativa per l’obra Fons de formes. El jurat, que estava compost per Borja Bagunyà, Anna Moner, Esteve Plantada, Marina Porras i Joan Todó, ha destacat ‘‘l’aposta experimental i la precisió en la construcció dels textos”.

Finalment, el jurat del Premi Pere Capellà de teatre el formaven Abel Guarinos, Joan Guasp, Carme Planells i Aina Tur. Han decidit concedir-lo a dues obres: Salvatges, de Neus Nadal, i L'amor (No és per mi va dir Medea), de Queralt Riera. De la primera, el jurat ha valorat que “l’autora genera un correlat entre la natura i l’ànima de les seues protagonistes amb una gran força dramatúrgica”, i, de la segona, han destacat “la profunditat literària, la força poètica i la capacitat de suggerir la tragèdia vital de la seua protagonista”.

Premi als polítics exiliats i en presó de Catalunya

La 47a edició dels Premis Octubre també ha concedit el guardó a l’Actuació Cívica als 16 polítics presos i exiliats de Catalunya.

Els premis, els han recollit familiars directes dels dirigents empresonats i destacats protagonistes de la política catalana.

Entre les personalitats que han assistit a l’acte han estat el president de les Corts, Enric Morera, el del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, l'alcalde de València, Joan Ribó, el conseller de Cultura, Vicent Marzà, les seues homòlogues catalana i balear, Laura Borràs i Fanny Tur, i el conseller d’Hisenda, Vicent Soler.

Moment del lliurament del guardó a l'Actuació Cívica als polítics catalans exiliats i  en presó.

Els Premis Octubre van nàixer amb l'objectiu de promocionar la literatura valenciana de la mà de l'editorial 3i4, fundada per Eliseu Climent fa cinc dècades.

També et pot interessar

stats