Andreu Alfaro i Álvaro Siza, una obra en paral·lel

Mai no es van conéixer, però una exposició a Godella mostra que les semblances en la seua obra són sorprenents.

L'exposició es pot vore a l'Espai Alfaro de Godella
L'exposició es pot vore a l'Espai Alfaro de Godella
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
Carlos López Olano
Vicent Santapau
25 de maig 2018 - 00:02

Les obres de l'escultor valencià Andreu Alfaro i de l'arquitecte portugués Álvaro Siza, contraposades en un mateix espai. En l'exposició podem veure, per exemple, una obra creada per Alfaro que representa un escriba i, al costat, una altra d'Álvaro Siza amb el mateix tema. Materials diferents, però un mateix tema i una mateixa estructura. El valencià Alfaro, mestre reconegut mundialment en l'escultura pública, la que ompli les places i espais ciutadans, i un altre, el portugués Siza, un dels arquitectes vius més apreciats, i molt interessat també en l'escultura. Junts, un al costat de l'altre, i això remarca les ressemblances.

 Una altra figura representa el mite de Laocoont. Els dos artistes el triaren com a motiu escultòric. I les obres, en la seua forma quasi abstracta, minimalista, es pareixen. Siza no va conéixer mai Alfaro, ni coneixia la seua obra, però quan la va descobrir es va quedar sorprés: "Vaig pensar que la gent diria que havia copiat Alfaro!!! La veritat és que em sap greu no haver-lo conegut, perquè ara crec que els tres grans de l'escultura espanyola del segle XX són Chillida, Oteiza i Alfaro".

"Alfaro Siza, ideas encontradas"

L'exposició va nàixer el dia en què l'arquitecte Fran Silvestre, comissari de la mostra, va presentar l'obra d'Andreu Alfaro a Álvaro Siza al seu estudi en la Rúa do Aleixo, a Oporto. Per a Silvestre fou impressionant veure Siza fullejant cada una de les obres d'Alfaro: "Comparava les idees i les escultures d'Alfaro amb les seues. Era el testimoni que Siza no coneixia fins a eixe moment l'obra de l'escultor". 

L'exposició remarca les similituds en dibuixos, escultures, en l'elecció de temes. També en la combinació de línies curves i rectes, cercles i quadrats. 

Fins al mes d'octubre es pot visitar, i es pot comprovar tot això personalment, a l'espai Alfaro de Godella.

També et pot interessar

stats