Allau de crítiques per la censura d'un cartell del concert de Zahara a Toledo

Vox el considerava una "ofensa extrema" a la Mare de Déu i el promotor el va retirar a instància de l'Ajuntament, governat pel PSOE, després de les queixes del partit d'extrema dreta

El cartell promocional d'un concert de Zahara que ha fet esclatar la polèmica
El cartell promocional d'un concert de Zahara que ha fet esclatar la polèmica

Un cartell que anunciava un concert de la cantant Zahara en el cicle Toledo Alive s'ha convertit en l'epicentre de la polèmica en les últimes hores després que l'hagen retirat davant les queixes de Vox, que el considerava "ofensiu". En la imatge apareix l'artista caracteritzada com la Mare de Déu amb un xiquet al braç i una banda en què es pot llegir la paraula "Puta" —així es diu el seu últim disc—. Per al partit d'ultradreta, la representació és una "ofensa extrema" a aquesta figura religiosa, i ha demanat al govern de Castella-la Manxa l'eliminació del cartell promocional i, fins i tot, la suspensió del concert, programat per al 3 de setembre. 

Davant del rebombori i el malestar que s'ha generat en "diversos ciutadans i col·lectius", i a instàncies de l'Ajuntament de Toledo, el promotor del festival ha optat per llevar la imatge i substituir la promoció per una altra que inclou els noms dels artistes que participaran en els concerts, així com les dates previstes. Des de l'organització asseguren, això sí, que el concert no se suspendrà.

El consistori ha explicat que ni ha participat en la contractació de cap dels músics que previstos en el programa d'actuacions de Toledo Alive ni tampoc en l'edició del cartell promocional, i que en el moment que ha tingut constància que aquest "podia ferir sensibilitats" li ho ha traslladat al promotor del certamen. Igualment, ha manifestat el seu "respecte i comprensió" a totes les persones que han pogut sentir-se ofeses per la difusió de la imatge, al mateix temps que ha assenyalat que es tracta d"un exercici de llibertat d'expressió de la mateixa artista". Abans que el promotor retirara el cartell, Vox ja li ho havia demanat a l'alcaldessa, Milagros Tolón (PSOE), en considerar-lo "una provocació intolerable" i un "atac" a la "llibertat religiosa de la majoria dels toledans". 

La postura de el govern toledà i la posterior censura ha fet esclatar una onada de crítiques en les xarxes socials. Tant companys de professió de Zahara com personalitats reconegudes de la política i la cultura, així com seguidors anònims, s'han llançat en massa a donar-li suport i omplir totes les seues actuacions.

Ella, combatent activa contra la ultradreta com es pot apreciar en moltes de les seues actuacions, s'ha mostrat agraïda pel suport rebut, però no ha volgut polemitzar més. L'única resposta, ha assegurat, la donarà des de l'escenari "cantant, defensant l'art, la música i la llibertat d'expressió".

Precisament València acollia aquest dimecres la primera aparició de la cantant després que hagen censurat el seu cartell, en el cicle de concerts Nits de Vivers. "Moltes gràcies", va dir una emocionada Zahara sobre l'escenari. "Tant de bo haguera pogut dir-li a la María Zahara de dotze anys que quan la insultaven i li deien puta (...) en el futur, quan en tinguera 37, un dia totes les companyes i companys de professió, tot el públic i totes les persones que admira, eixirien a defensar-la", va manifestar abans de començar el recital.

L'artista andalusa té dues actuacions més previstes a la Comunitat Valenciana: el dissabte, 28 d'agost, a Alacant i el dilluns, 20 de setembre, a Vila-real.

També et pot interessar

stats