Alfàbegues ecològiques i muntanyes de confeti a Bétera

És el dia de l'any que més pobles valencians tenen actes festius. Bétera és un d'ells amb la Rodà de les Alfàbegues.

Alfàbegues ecològiques i muntanyes de confeti a Bétera
Alfàbegues ecològiques i muntanyes de confeti a Bétera

Bétera ha viscut aquest dimecres el dia gran de les seues festes amb la Rodà de les Alfàbegues, una processó popular i multitudinària en honor de la Mare de Déu de l’Assumpció. L’altura i el volum d’aquestes alfàbegues són una de les senyes d’identitat de les festes de Bétera. Enguany les plantes més grans fan 2,40 metres. No han pogut batre el rècord del 2012, quan van arribar als 2,86 metres. El mestre alfabeguer Ramon Asensi ha assegurat que les temperatures més baixes d’enguany han influït en el creixement de les plantes. La part bona, explica, “és que no hi ha hagut cap plaga i no hem necessitat utilitzar pesticides ni químics per la qual cosa són totalment ecològiques. La gent se les pot menjar”.

En total, s’han cultivat 44 alfàbegues en l’hort i 30 mes al cementeri. La majoria han sigut enviades a ajuntaments de les comarques de València i a edificis públics com el Palau de la Generalitat o les Corts. Però 16 d’aquestes han acompanyat aquest matí les obreres fadrines per Bétera en la processó coneguda com la Rodà. A més les acompanyaven els majorals (com anomenen els festers de Bétera), la música, les ganes de festa i milers de quilos de confeti que han deixat un mant de color pels carrers del poble.

Aquest 15 d'agost és el dia és el dia de l'any que més pobles valencians tenen com a festiu

Aquest 15 de l'any és el dia de l'any que més pobles valencians tenen com a festiu. Un de cada cinc municipis valencians està de festa. 108 pobles valencians fan festes patronals. Això vol dir el 20% dels nostres municipis, un de cada cinc. Actes festius per tot arreu.

També et pot interessar

stats