Aldaia, casa de l’últim taller europeu de ventalls de nacre

Àngel Blay, l’artesà a càrrec del negoci, n’ha elaborat quatre per a l’exposició Dissenyar l’aire, una mostra de vint palmitos exclusius creats per professionals del sector

L'últim taller d'Europa que crea ventalls de nacre es troba a Aldaia / À Punt NTC

Aldaia (Horta Sud) inaugura dimecres 5 d’octubre l’exposició Dissenyar l’aire, una mostra de vint palmitos exclusius creats per professionals internacionals que s’inclou en les diverses activitats que es fan per a celebrar la World Design Capital València 2022.

I una d’aquestes professionals és la dissenyadora japonesa Yukari Taki, que treballa a València des de fa 24 anys, però que mai havia tingut el repte de dissenyar un palmito. La seua és una de les vint propostes de l'exposició que arriba a l’exposició. "Volia fer un ventall que generara la sensació de pessigolles", explica Taki a les càmeres d’À Punt NTC. "Vaig pensar que havia de ser alguna cosa relacionada amb la naturalesa i finalment vaig escollir un peix", afegeix.

Un peix que ella va dissenyar en paper i Àngel Blay, restaurador i fabricant de palmitos, va fer realitat. El resultat: un ventall de nacre amb escates acolorides tallades amb làser. Perquè si parlem de nacre, el taller de Blay és l'últim en actiu d'Europa que pot elaborar-los de principi a fi. I també ell ha dissenyat el seu propi palmito per a l'exposició.

"Volia que el meu ventall tinguera més línies rectes i angles i vaig pensar en l’arquitectura; més concretament, en els gratacels", descriu Blay, a qui no li falta la faena. Té comandes d’arreu del planeta i no dona l'abast, perquè la producció és limitada. Un treball 100% vocacional, que va aprendre del seu avi, però que, de moment, no té continuïtat.

"És el nostre tresor cultural, és l’artesania, i seria una vertadera llàstima que tot açò desapareguera, i aquest pas que ha donat València, Capital del Disseny 2022, ha sigut una gran oportunitat per a obrir noves portes a la creativitat", conclou Blay.

També et pot interessar

stats