Les Alcubles reviuen l'entrada del rei Jaume I al municipi

Veïns i visitants rememoren un acte històric per a la localitat.

Moments de la representació
Moments de la representació

Les Alcubles acullen, per onzé any consecutiu, la recreació de la donació de la imatge de la Mare de Déu de la Salut, patrona de la localitat, com a reconeixement de Jaume I a la vila per la seua ajuda en la conquesta de València. Els actes estan organitzats per l'associació cultural Virgen de la Salud-Jaime I (ACVSJI), que presideix Fernando Pérez Domingo. Durant el matí han fet nombroses activitats relacionades amb l'edat mitjana, com ara "pintar la història", en la qual els més menuts han recreat escenes de la vida del monarca.

Els actes centrals de la vesprada han començat amb l'arreplega de Teresa Gil de Vidaure per la comitiva cristiana, al ritme del tabal i la dolçaina de la falla Pere Cabanes. A continuació, ha tingut lloc la recreació de l'avís de l'alcublà al rei Jaume I de l'emboscada mora que l'esperava en el pla de Llíria. Hi han participat les comparses de la Federació Valenciana de Moros i Cristians (FeVaMiC) Mío Cid, Lleials Cavallers de Jaume I i Els Elegits; el grup de recreació medieval Einherjar; l'associació cultural Pla de Quart; l'esquadra mora Sol y Luna, de les Alcubles; l'associació cultural Las Alcublas (ACLA); l'esquadra mora del barri de Tendetes; el Grup de Dansa Al-Hilal, de Llíria; el grup de portadors de la Mare de Déu de la Salut; la quadra de cavalls Alameda, encarregats de l'espectacle eqüestre; una part de la banda de música de Casinos; el grup de tabalet i dolçaina de la falla Pere Cabanes; el grup alcublà de tabalet i dolçaina La Alquibla; la comissió de festes La Batussa; i tancant la desfilada, la Unió Musical Alcublana. En total, més de 300 persones que participen en aquesta recreació d'una part de la història de les Alcubles.

Enguany, per primera vegada, han incorporat en la recreació la figura de Teresa Gil de Vidaure, amant reconeguda del monarca Jaume I, amb qui va tindre dos fills. Encarnada per la festera Paula Cerverón Cabanes, Teresa Gil de Vidaure va ser propietària de les Alcubles, entre altres localitats de la zona, després de la donació en l'herència del monarca.

També et pot interessar

stats