Les Alcubles recuperarà l'ús dels seus molins 200 anys després

Tornaran a moldre gra per a impulsar la molta com un atractiu turístic més de la comarca dels Serrans.

Les Alcubles recuperarà l\'ús dels seus molins 200 anys després
Les Alcubles recuperarà l'ús dels seus molins 200 anys després

Els molins de les Alcubles, unes construccions del segle XVIII, recuperaran l'ús tradicional de la molta a principis de 2020.

Per a recuperar aquest mètode artesanal, que es va perdre a principis del segle XIX, han comptat amb una subvenció de 100.000 euros de la Diputació de València que han completat amb 54.000 euros més invertits des de les arques locals, amb la finalitat d'impulsar la molta com un atractiu turístic més de la comarca.

L'alcaldessa, Blanca Pastor, ha explicat que l'obra de reconstrucció dels dos molins que dominen des de l'altura la vall sobre la qual s'alça el municipi dels Serrans, estarà finalitzada a l'inici de l'any. El projecte inclou l'adequació de l'entorn perquè la visita siga, a més de didàctica, "una experiència completa en contacte amb la naturalesa i amb una tradició agrícola molt simbòlica per a aquest poble i la gent que l'habita".

Un dels molins recuperarà el seu ús original després de la instal·lació de l'engranatge per a la molta, mentre que l'altre es convertirà en aula formativa per a difondre la tradició agrícola sobre la qual se sustenta les Alcubles.

Els molins tindran les dimensions originals

La reconstrucció del Turó dels Molins està a càrrec de Juan Bautista, un especialista en la restauració i reconstrucció dels molins de vent que han sobreviscut a l'oblit, la industrialització i la guerra en diferents racons del país.

Els molins de les Alcubles recuperaran les dimensions originals després de la reconstrucció, ampliant-ne l’altura fins als 12 metres aproximadament i mantenint el diàmetre de 7 metres. Cada molí tindrà 4 aspes de fusta de 8x2 metres.

També et pot interessar

stats