Alcoi i Bocairent, noves capitals culturals valencianes

Aquestes dues localitats substituiran Altea i Vilafranca durant 2020-2021.

Festes de Moros i Cristians d'Alcoi, en una imatge d'arxiu
Festes de Moros i Cristians d'Alcoi, en una imatge d'arxiu / À Punt

Les localitats d’Alcoi i Bocairent han sigut presentades aquest divendres com a noves capitals culturals valencianes del 2021. Dues localitats, separades per la serra de Mariola, que es convertiran en un punt de referència cultural al nostre territori.

Han sigut escollides com a capitals culturals per una comissió avaluadora, reben el relleu d’Altea i Vilafranca, tal com informa la Conselleria de Cultura. Alcoi, com a municipi de més de 5.000 habitants, i Bocairent, com a municipi de menys de 5.000 habitants.

D’Alcoi, l’administració autonòmica ha destacat el seu patrimoni cultural i històric, “excel·lent, amb un ampli ventall que reuneix art rupestre, assentaments romans i ibers, un fort llegat àrab i cristià, patrimoni industrial, modernisme, paratges naturals i festes conegudes mundialment com els Moros i Cristians, la Cavalcada de Reis o el Betlem de Tirisiti, declarat bé d'interès cultural”.

A més, Alcoi ha presentat un ambiciós projecte per a 2020-2021 que inclou certàmens literaris, cicles homenatge, fires, festivals i congressos. Des de l’administració també s’ha destacat la seua intensa activitat cultural.

D’altra banda, Bocairent ha sigut escollit per la seua aposta per a fer accessible la cultura a tota mena de persones. S’ha destacat també l’oferta de qualitat del municipi. Bocairent, diu l’administració, compta amb “història i patrimoni, tradicions i cultura popular, arts plàstiques i visuals, arts escèniques, lectura i literatura i música”.

Quant al projecte presentat per Bocairent, “no es limita només a la visió local de la cultura, sinó que aspira a ser un altaveu de la labor cultural que els pobles valencians desenvolupen amb esforç, tenacitat i il·lusió diàriament”, han afegit.

Comissió avaluadora i capitals culturals

La comissió avaluadora de les candidatures rebudes per a les capitalitats culturals valencianes 2020-2021 ha sigut conformada per la secretària autonòmica de Cultura i Esports, Raquel Tamarit; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; els caps dels serveis territorials de Cultura d’Alacant, Castelló i València; i representants del Consell Valencià de Cultura, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, l’Agència Valenciana de Turisme i les universitats valencianes.

La capital cultural valenciana és un segell anual creat per Cultura de la Generalitat el 2016 amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i de foment econòmic.

També et pot interessar