Isabel Coixet, Kiti Mánver i Inma Cuesta guardonades en la inauguració del Festival de Cinema d'Alacant

La gala inaugural, retransmesa per la web d'À Punt, ha homenatjat la directora Isabel Coixet i les actrius Inma Cuesta i Kiti Mánver

Isabel Coixet, Kiti Mánver i Inma Cuesta

L'Auditori de la Diputació d'Alacant ha donat hui el tret d'eixida a la 18a edició del Festival de Cinema d'Alacant amb una gala que ha homenatjat tres importants figures del nostre cinema: Isabel Coixet, Premi Lucentum; Inma Cuesta, Premi Ciutat d'Alacant i Kiti Mánver, Premi d'Honor. L'Auditori de la Diputació d'Alacant (ADDA) ha acollit la cerimònia, presentada per l’actor Luis Larrodera, que s’ha pogut seguir en directe en el web d'À Punt. 

La primera de les homenatjades a rebre el seu guardó ha sigut Inma Cuesta, Premi Ciutat d'Alacant, i ho ha fet de mans de la també actriu, Nuria Gago, que s'ha mostrat molt emocionada per poder entregar el premi a la seua amiga. Inma Cuesta ha volgut dedicar aquest reconeixement a totes les persones amb les quals ha treballat al llarg de la seua carrera i la seua família. A més, ha tingut paraules per a Isabel Coixet i Kiti Mánver: “Em sent doblement premiada per compartir aquest premi amb dues dones a les quals admire”.

El director de l'última pel·lícula protagonitzada per Kiti Mánver, L'inconvenient, Bernabé Rico, i el dramaturg i guionista del film, Juan Carlos Rubio, han sigut els encarregats de donar-li a l'actriu el seu Premi d'Honor. L'actriu ha agraït que es continue apostant per la cultura i el cinema aquests temps difícils i ha destacat el treball dels equips que estan darrere d'iniciatives com aquest Festival. “Porte 50 anys de com diuen, ser l'eterna secundària, treballs que no per ser curts no deixen de ser meravellosos, i dels quals em sent afortunada, i és gràcies a ells que estic ací rebent aquest premi que vull dedicar a les meues companyes de l'Associació Vida”, ha comentat. Ha finalitzat animant al públic a omplir les sales d'aquest “meravellós” Festival i lloant a la ciutat d'Alacant.

Finalment, i de mans de Pedro Casablanc, qui fóra guardonat amb el Premi d'Honor en la passada edició, ha rebut Isabel Coixet el Premi Lucentum. La cineasta ha agraït a Pedro, que haja volgut entregar-li el guardó i a Vicente Seva, director del Festival de Cinema d'Alacant “per la teua insistència perquè vinguera a aquest Festival”. El premi, ha declarat, li recorda a la seua àvia, a qui li ho ha dedicat. A més, Coixet ha tingut paraules sobre Alacant i ha remarcat: “una de les coses més importants de la vida és l'arròs, i arròs com el d'Alacant cap”.

Coixet ha assistit a més a la projecció del seu treball Nieva en Benidorm i ha participat en una trobada amb el públic als cinemes Kinépolis.

Així mateix, la gala inaugural del Festival de Cinema d'Alacant ha presentat els jurats que componen les seccions a concurs del certamen, i totes les cintes que es projectaran al llarg de la setmana vinent. El grup Mailers ha sigut l'encarregat de donar un toc musical a la vetlada en la qual també s'ha presentat al jurat; el jurat oficial està presidit per la directora alacantina, Pilar Pérez Solano.

L’esdeveniment, que continuarà fins el 5 de juny, projectarà a partir del diumenge més d'un centenar de treballs, entre curtmetratges, llargmetratges i pel·lícules convidades. Les melodies també continuen demà a les 11:00 hores amb un concert de bandes sonores a càrrec de la Banda Simfònica Municipal d'Alacant en l'ADDA, dedicat a la figura del cineasta Luis García Berlanga. En l'Any Berlanga, amb motiu dels 100 anys del seu naixement, també s'ha organitzat un cicle de cinema en el qual es projectaran Bienvenido Míster Marshall, Plácido, La escopeta nacional i La vaquilla.

Diumenge també es projectaran els curtmetratges d'animació a concurs, un total de 12 treballs, mentre que dilluns serà el torn de la primera part dels curtmetratges del Mediterrani i els curts internacionals. S'hi projectaran un total de 18 curtmetratges espanyols durant tres jornades. Després dels curtmetratges que van a concurs continuen amb la secció LGTBI, amb 13 treballs, mentre que els curtmetratges d'Alacant Cinema, seran 15 peces.

Huit llargmetratges competeixen per la Tessel·la d'Or

En aquesta edició seran huit els llargmetratges que competeixen per la Tessel·la d'Or, a més de les Tessel·les de Plata a millor actor, millor actriu, millor direcció, millor guió i el Premi de la Crítica Sergio Balseyro. Són dues cintes més que en les passades edicions i que es projectaran la setmana vinent als cinemes Kinépolis amb la participació dels equips de les pel·lícules.

La secció oficial arrancarà el dilluns 31 de maig amb la pel·lícula 75 dies de Marc Romero, que recrea el crim de les tres xiquetes d'Alcàsser de 1992. L'endemà serà el torn de Post mortem de Patrick Chiuzzi, una cinta rodada a Alacant. Absolución de Miguel Uliarte, una altra cinta amb Alacant de decorat i un virus mortal que es propaga pel planeta en forma de pandèmia, es visionarà el dimecres 2 de juny.

Les projeccions continuen en format doble dijous amb El síndrome inverso de Ebenezer Scrooge, de Sergio Sanus, i Coses a fer abans de morir, de Cristina Fernández Pintado i Miguel Llorens. El divendres 4 serà el torn d'Un tiempo precioso, de Miguel Molina, i La mancha negra, d'Enrique García. Lucas, d'Álex Montoya, tancarà la secció oficial el dissabte 5.

Activitats paral·leles

La programació compta també amb activitats paral·leles com la projecció del documental La defensa, por la libertad de la directora i presidenta del jurat oficial d'aquesta edició, Pilar Pérez Solano, en els dies 31 de maig i 1 de juny en el Col·legi Provincial de l'Advocacia d'Alacant.

Entre les projeccions també destaca el cicle de cinema social en l'Àmbit Cultural d'El Corte Inglés, en el qual es projectaran les cintes Anatomía de un Dandy, de Charlie Arnaiz i Alberto Ortega; Alicante, ciudad en guerra, de Sergi Pitarch; Cartas mojadas, de Paula Palacios i Las lágrimas de África, d'Amparo Climent, a més de la presentació del llibre Cine y pedriatría 9 y 10, de Javier González de Dios. El cinema marroquí travessa la frontera amb llargmetratges com Adam de Maryam Touzani; Razzia, de Nabil Ayouch; Mimosas, d'Oliver Laxe i Monsters, d'Aksel Rifman.

Entre les activitats paral·leles hi ha eI Laboratori de Projectes de Ficció, dirigit a productors, directors, guionistes o qualsevol persona amb un projecte de ficció, sèrie o llargmetratge, per a analitzar el seu projecte, que es desenvoluparà durant tota la setmana. El dia 31, dins d'aquest marc, tindrà lloc la taula redona "Cine espanyol, fonts de finançament el consum en sales i en plataformes digitals". La sessió, moderada pel director de Días de cine, Gerardo Sánchez, comptarà amb grans professionals del mitjà.

El Festival de Cinema d'Alacant compta amb el suport de la Diputació Provincial d'Alacant, l'Ajuntament d'Alacant, Alacant City & Beach, Casa Mediterrani, À Punt, Institut Valencià de Cultura i altres empreses col·laboradores.

També et pot interessar

stats