Albena celebra trenta anys de trajectòria teatral a la Sala Russafa amb l'espectacle 'El moble'

L'obra utilitza l'humor com a eina per a parlar de la parella i de la família, l'amor, l'amistat o la passió

'El moble', l'obra teatral de Albena Teatre
'El moble', l'obra teatral de Albena Teatre / Sala Russafa

La companyia valenciana Albena compleix trenta anys de trajectòria teatral i audiovisual amb l'espectacle El moble (o totes eixes coses que mai ens direm), una operació de "bricolatge sentimental" emmarcada en el XIII Cicle de Companyies Valencianes de la Sala Russafa de València.

Fins al 10 de març, la formació teatral presenta una peça sobre l'amor, les relacions i la maduresa en la qual una parella prop dels cinquanta anys veu "aflorar una crisi davant del repte de domar rosques, instruccions, baldes, pors latents i sentiments per a muntar un moble d'Ikea", segons el teatre.

A l'actor i director d'escena, Rafael Calatayud, el va triar Albena per a dirigir aquest projecte, una versió del text El Moble escrit per Yolanda García Serrano i Juan Carlos Rubio. Aquesta comèdia té situacions amb les quals pot identificar-se qualsevol espectador, amb tocs de romanticisme i "mala bava" protagonitzades per Juli Disla i Silvia Valero. "Hem transformat la història endinsant-nos més en l'aspecte domèstic, en els conflictes quotidians que acaben desencadenant una crisi de parella que, d'alguna manera, ja eren latents", en paraules de Calatayud. La proposta va obtindre el Premi TOC de Teatre al Millor Espectacle el 2023.

'El moble', l'obra teatral de Albena Teatre
'El moble', l'obra teatral de Albena Teatre / À Punt NTC

El productor de l'obra i cofundador de la productora Albena, Toni Benavent, ha assegurat estar "molt content" per tornar a la Sala Russafa i ha recordat que l'any passat van rebre el Premi al Millor Espectacle Valencià per Waterloo. L'obra utilitza l'humor com a eina per a parlar de la parella i de la família, alhora que per a mostrar sentiments introspectius, com l'amor, l'amistat o la passió. "Aquesta comèdia és perfecta per a gaudir-la en parella, per a aprendre a riure quan veus representades en el teatre algunes coses que, a casa, en realitat, no saps encaixar molt bé", ha apuntat Benavent. Unes escenes on els espectadors descobriran egos desmesurats, masculinitats fràgils i l'habilitat que requereix construir una relació.

Després de mesos de treball i relectures de l'obra, la companyia va trobar el mode de connectar amb la seua pròpia identitat escènica. Un estil de comèdia que és "quasi el revers del drama" amb situacions que podrien fer plorar i que, no obstant això, desperten la rialla amb les interpretacions de Valero i Disla, que porten els seus personatges "al límit".

Trenta anys als escenaris

Amb una trentena de peces teatrals, més de 3.000 representacions i després de superar el centenar de premis, Albena ha compaginat la faceta teatral amb la creació de sèries de ficció com Autoindefinits, Maniàtics o Després de tu, entre altres, i també amb pel·lícules com a M'esperaràs?

A més, per a celebrar els trenta anys sobre els escenaris, la companyia estrenarà aquest estiu un nou espectacle, Regala'm aquesta nit, escrit i dirigit per Carles Alberola, un autoregal per aquests anys en l'escena. "Hem col·laborat amb una dotzena d'autors, encara que la majoria de les nostres obres siguen d'Alberola. Sempre busquem comèdies contemporànies, amb situacions i personatges de hui en dia, perquè el públic es puga sentir identificat. Un altre tret característic dels nostres espectacles és que les emocions humanes apareixen contínuament com a rerefons", han comentat des de la companyia.

Una de les escenes de 'El moble', l'obra teatral de Albena Teatre
Una de les escenes de 'El moble', l'obra teatral de Albena Teatre / Sala Russafa

També et pot interessar

stats