Alacant celebra el centenari del naixement d’Eusebi Sempere

Al Museu d’Art Contemporani de la ciutat es pot gaudir de totes les obres d’aquest pintor, serigrafista i escultor 

Enguany fa cent anys del naixement del pintor, escultor i serigrafista Eusebi Sempere / À Punt NTC

Enguany se celebra el centenari del naixement d’Eusebi Sempere, un dels màxims exponents del panorama artístic de la segona meitat del segle XX a Espanya. Un pintor, serigrafista i escultor nascut a Onil i format a València, París i Nova York, que va deixar la seua empremta als carrers i museus d’Alacant.

D’ell deien que era un revolucionari tranquil. Va haver d’abandonar Onil (Alcoià) després de la Guerra Civil, quan encara era un adolescent, i se'n va anar a València amb la seua família on van sobreviure com podien, explica Reme Navarro, coordinadora del Museu de la Universitat d'Alacant. Allí és on va començar a estudiar Belles Arts, que era la vocació que sempre havia tingut, gràcies al suport de sa mare. Però l'academicisme i la figuració del franquisme l'ofegaven. A París va descobrir les avantguardes, l'abstracció, el moviment i la llum, a través del seu propi alfabet geomètric.

Rosa Castells, directora del Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) afirma que Sempere és un excel·lent pintor, serigrafista i escultor “per molt que ell renegue de l’escultura, ja que sempre deia que les seues escultures eren una transposició de les seues pintures a l’espai”. A més, va ser un dels primers artistes que va utilitzar l’ordinador per al seu art.

Enguany se celebra el centenari del naixement d'aquest artista, no massa conegut malgrat que a Alacant la seua empremta està a tot arreu: en places, en avingudes, a l'aeroport i sobretot al MACA, el museu al qual va donar tota la seua col·lecció amb molt d'esforç, ja que, segons explica Castells, va vendre part de les seues propietats i del treball que encara no havia fet i va entregar taula a taula per a pagar algunes de les obres que hi ha al museu. 

Sempere, premi Príncep d'Astúries de les Arts, va morir a conseqüència de l'ELA el 1985, i va voler que el soterraren al monestir de la Santa Faç a Alacant.

També et pot interessar

stats