Agullent celebra amb fogueretes el miracle de sant Vicent Ferrer

Cada any més visitants s'uneixen al veïnat en aquesta tradició, que té més de 400 anys.

Les persones malaltes de pesta sanaven miraculosament quan les untaven amb l'oli de la llàntia de sant Vicent.

Anit, divendres 7 de setembre, va tindre lloc a Agullent la Nit de les Fogueretes. Una tradició que té més de 400 anys i rememora el miracle de sant Vicent Ferrer, combatent i eradicant la pesta que va arribar al poble l'any 1600.

Segons relata una antiga crònica, la nit del 3 de setembre del 1600 un ermità va sentir un fort soroll a l'ermita i, quan hi va entrar, va veure un monjo dominic que pregava agenollat davant de l'altar. En identificar el monjo com el mateix sant Vicent Ferrer, que vora 200 anys abans havia fet una de les famoses prèdiques a Agullent, l'ermità va anar a buscar més gent per a presenciar el miracle de l'aparició però, quan va tornar a l'ermita, el monjo havia desaparegut i, en el lloc on havia estat agenollat, va trobar una llàntia d'oli encesa. Com que al poble ja havien mort més de 80 persones per l'epidèmia de pesta que assotava Agullent, el veïnat va decidir traure la llàntia en processó i untar amb l'oli que contenia els malalts de pesta, que, segons la tradició, sanaren miraculosament.

Actualment, cada primer divendres de setembre, a les 11:00 h el veïnat d'Agullent ix de la plaça Major i puja en romeria a l'ermita de sant Vicent Ferrer amb fanalets i falles, que són torxes fetes amb espart. Una vegada dalt, canten els gojos i renoven el ritual d'untar-se amb l'oli de la llàntia de sant Vicent.

La romeria que rememora el miracle de la pesta és una de les més antigues de la Comunitat Valenciana i s'ha convertit en una celebració que cada vegada atrau més visitants. Grans i menuts, tots gaudeixen la Nit de les Fogueretes, una de les vetlades més màgiques de l'any al poble d'Agullent.

També et pot interessar

stats