Les agrupacions de Moros i Cristians denuncien una pujada "asfixiant" de preus per part de la SGAE

La partida dedicada als drets musicals s'ha quadruplicat en els darrers anys i suposa ja vora un 30% dels pressupostos festers

Imatge d'arxiu de la celebració dels Moros i Cristians de Sax
Imatge d'arxiu de la celebració dels Moros i Cristians de Sax / Ajuntament de Sax

La Unió Nacional d'Entitats Festeres (Undef) ha tornat a denunciar la pujada "asfixiant" del preu dels drets de la música usada en les desfilades per part de la SGAE. Ho ha fet en l'assemblea trimestral celebrada aquest diumenge a la Institució Firal Alacantina, en què s'ha anunciat que a partir d'aquest dilluns es posaran en contacte amb el Ministeri de Cultura i també amb el Defensor del Poble per a tractar aquesta problemàtica.

El pagament, que s'ha arribat a quadruplicar, ha portat moltes agrupacions a l'asfíxia econòmica i els impedeix fer inversions en altres aspectes de la festa. A Saix (Alt Vinalopó), sense tindre en compte un nou augment, al dia per ús de la música en les festes s'hauran de pagar més de 4.800 euros. La xifra suposa ja vora un 30% dels pressupostos assignats a la celebració d'aquesta localitat amb 3.500 festers, segons ha explicat Francisco Sánchez, president de la majordomia de Saix.

Bocairent (Vall d'Albaida) estrena el calendari dels Moros i Cristians com Saix, ja que es troba en una situació molt pareguda. El president dels Festers de Moros i Cristians de la localitat, Daniel Sanchis, calcula que la pujada ha sigut d'un 400% i és "inassumible". Si la situació no canvia, lamenta, s'haurà de sufragar amb el pagament de quotes més altes.

La presidenta d'Undef, Pepa Prats, remarca que aquests no són casos aïllats, ja que la immensa majoria de pobles i ciutats que celebren aquesta festa fa anys que han expressat queixes al respecte. "Hi ha poblacions a què, en comptes d'anar-hi trenta o cinquanta músics, en van deu o dotze", per a poder fer front a aquest increment, comenta Prats, que demana ajuda a les autoritats competents per a evitar que la música que posa color a aquesta festa s'apague.

També et pot interessar

stats