Àgora Teatre: setanta anys de teatre 'amateur' a Carcaixent

La longeva companyia ha rebut aquest dissabte el Premi Taules 2022 per la seua trajectòria

Representació de l'obra 'El cerco de Leningrado' d'Àgora Teatre / Federació de Teatre Amateur

La companyia Àgora Teatre de Carcaixent (Ribera Alta), creada el 1952, celebra els més de setanta anys en actiu. El grup amateur està format per un conjunt heterogeni d'intèrprets que comparteixen l'amor pel teatre. Entre les últimes obres que han representat hi ha Cal porgar a Totó, de Georges Feydeau, o Jugadors, de Pau Miró, mostrant que són capaços d'interpretar tant obres clàssiques com modernes.

Els anys d'experiència damunt de les taules es noten, perquè els seus intèrprets ja acumulen uns quants guardons. De fet, aquest dissabte, la companyia rebia el Premi Taules 2022 per la seua trajectòria, una distinció que els ha atorgat la Federació de Teatre Amateur de la Comunitat Valenciana a Torrent, una entitat que reuneix a més d'un centenar d'associacions encarregades de dinamitzar la vida cultural arreu del territori.

Un premi que s'afig al que va rebre Àgora Teatre el passat desembre, quan va triomfar en el concurs de la Mostra de Teatre Amateur del Perelló, en el qual Leo Sebastián i Javier Gomar es van emportar els premis de millor actriu i actor de repartiment, respectivament.

Durant aquests dies assagen dues vegades per setmana per a tirar avant una nova obra teatral. “Costa molt de mantenir una companya amateur durant tants anys”, afirma Salut Llopis, presidenta d’Àgora Teatre. “De moment hem arribat a setanta, a veure si podem fer-ne molts més”, afegeix.

L'última obra que han estrenat és Ja en tinc trenta, una de les quatre que ara tenen en cartell. Una representació amb molta presència d’actors i actrius joves que, ara per ara, són el futur de la companyia. “Els altres membres de l’elenc són més joves que jo i em fan anar al seu ritme i veure-ho tot des d’un altre punt de vista”, confessa Maria Chorro, actriu veterana de la companyia.

A més, la falta de recursos i mans exigeix més implicació per part de la direcció. Com afirma Vicent Giner, director d’art escènic de la companyia, la seua posició exigeix "més faena preparant el que no es veu que el que es veu: el disseny de llums, el disseny musical…".

I encara que la falta de relleu generacional és un problema, de vegades apareixen solucions inesperades. “Soc apuntador, però un dia em van dir si volia fer una substitució i vaig dir: ‘la farem, no?’”, recorda Diego Gil García, que ja hi participa com un més del repartiment.

X Certamen Nacional de Teatre Amateur

El grup Àgora, Teatre en col·laboració amb l’Ajuntament de Carcaixent, està celebrant aquest mes de febrer el X Certamen Nacional de Teatre Amateur Ciutat de Carcaixent.

En el Certamen, en què podien inscriure’s grups no professionals de tot el territori espanyol, s’han presentat un total de 62 obres i quatre han sigut elegides per a representar-se els dissabtes d'aquest mes al Teatre Don Enrique.

Com a cloenda del certamen, el dissabte 4 de març tindrà lloc el lliurament de premis seleccionats per un jurat professional integrat per persones rellevants del món de les arts escèniques. El guardó més rellevant, per a la millor obra està dotat amb 2.000 euros i el Trofeu Pascual Peralt.

També et pot interessar

stats