'Afusellats. Mestres i republicans' recupera la memòria de 20 mestres assassinats pel franquisme

Les veus expertes consideren el col·lectiu de l’ensenyament com el que més va patir la repressió 

'Afusellats. Mestres i republicans' recupera la memòria de 20 mestres assassinats pel franquisme / À Punt NTC

Aquest divendres es presenta a Castelló el llibre Afusellats. Mestres i republicans, un estudi històric que rescata de l'oblit vint mestres de la República que van ser detinguts, torturats i executats en acabar la Guerra Civil.

Les veus expertes en la matèria asseguren que els i les mestres foren els més castigats per la repressió franquista. De fet, l’historiador Wilson Ferrús Peris, coordinador i coautor del llibre, afirma que foren víctimes per partida triple. Primer, perquè foren assassinats; després, perquè foren negats en la història perquè els negaren el soterrament i la làpida; i per últim, perquè foren calumniats després del silenci. 

En aquest sentit, explica l’historiador, els van acusar de moltíssimes barbaritats, i passaren de ser l’ànima de l’escola a ser l’element central de la política repressora del franquisme. 

Unes barbaritats que no eren certes –assegura–, ja que en la lectura dels sumaris dels juís en què els van condemnar a mort es pot comprovar que hi ha una gran quantitat de falsedats, tergiversacions i mentides, i que l’única cosa per la qual els perseguien era per haver volgut ensenyar.

Afusellats. Mestres i republicans posa en valor la gran mostra de convicció i fermesa contra la barbàrie i la repressió que els seus protagonistes van deixar com a última lliçó.

També et pot interessar

stats