Adeu a l'iPod: Apple el deixa de fabricar vint anys després

L'empresa tecnològica anuncia que pararà les vendes de l'últim model, l'iPod Touch, quan s'esgoten les existències

Diversos model d'iPod, en una tenda
Diversos model d'iPod, en una tenda / Shutterstock

Apple s'acomiada de l'iPod, el xicotet reproductor de música portàtil que va llançar al mercat l'any 2001 i va canviar radicalment la manera d'escoltar cançons. Més de vint anys després, el gegant tecnològic ha anunciat que deixa de fabricar aquests aparells, que en els últims anys han perdut popularitat pel desenvolupament d'altres dispositius més moderns i per l'auge de la música en línia.

Ara sembla normal, però a principis del segle XXI va ser un fenomen revolucionari. Un reproductor molt més menut que el Walkman, que cabia sobradament a la butxaca i permetia emmagatzemar milers de cançons. Els iPods conqueriren una generació de joves, que veien com tota la música quedava a l'abast i vivien connectats permanentment als auriculars.

La companyia fundada per Steve Jobs ha confirmat en un comunicat, difós aquest dimarts, que els últims iPod Touch, el model més recent de la marca, continuaran disponibles al mercat fins a esgotar existències.

Des de fa més de vint anys, afirma Apple, "l'iPod ha captivat usuaris de tot el món, que adoren la possibilitat de portar la música amb ells onsevol". Però, continua, aquesta funció està hui present en altres productes de la companyia, com iPhone, Apple Watch, iPad i Mac.

"La música sempre ha sigut part central d'Apple, i portar-la a centenars de milions d'usuaris de la manera en què iPod ho va fer no només va impactar en la indústria musical sinó que també va redefinir la manera de descobrir-la, escoltar-la i compartir-la", assenyala Greg Joswiak, vicepresident de Màrqueting de la companyia. Joswiak reivindica en el comunicat que "l'esperit de l'iPod continua viu" en tots els altres productes d'Apple que permeten reproduir i compartir cançons.

El primer reproductor digital de música d'Apple conegut com a iPod es va presentar en l'Apple Music Event celebrat l'octubre de 2001. Els primers aparells tenien una capacitat de cinc i deu gigabytes i conjuminaven el modern disseny amb una gran qualitat de reproducció.

Però la idea genial darrere de l'invent va ser la vinculació amb una botiga virtual de cançons en Internet, iTunes Store, que va convertir Apple en proveïdor de continguts multimèdia.

Apple va llançar en 2019 l'últim model d'iPod Touch, al qual va afegir les funcions d'un telèfon intel·ligent, però sense telefonades ni missatges de text —això el diferenciava de l'iPhone—, amb capacitat de 32 i 128 gigabytes.

També et pot interessar

stats