L'actriu estatunidenca Sigourney Weaver, Premi Goya internacional 2024

Tres vegades nominada a l'Oscar i guanyadora del Bafta i dos Globus d'Or, és mundialment coneguda pel seu paper com la tinenta Ellen Ripley en la saga Alien

L'actriu Sigourney Weaver
L'actriu Sigourney Weaver / Acadèmia de Cine

L'Acadèmia de Cine d'Espanya ha decidit atorgar el Premi Goya internacional de 2024 a l'actriu i productora estatunidenca Sigourney Weaver, de 74 anys. Segons ha anunciat la institució aquest dimarts en un comunicat, arreplegarà l'estatueta en la gala que celebra dissabte a Valladolid l'edició número 38 dels prestigiosos premis del cine espanyol.

Tres vegades nominada a l'Oscar i guanyadora del Bafta i dos Globus d'Or, Weaver compta amb una "trajectòria impressionant" en la pantalla gran, on ha encarnat "personatges femenins independents, complexos i forts", ha destacat l'acadèmia espanyola. És mundialment coneguda per les seues intervencions com la tinenta Ellen Ripley en diverses pel·lícules de la taquillera saga Alien: Alien (1979), Aliens (1986), Alien 3 (1992) i Alien: resurrecció (1997). Ha participat també en altres llargmetratges tan recordats com Avatar (2009), Caçafantasmes (1984), Goril·les en la boira (1988), Working girl (1988), Copycat (1994), La tempesta de gel (1997) o The village (2004).

Weaver (Nova York, 1949) ja va rebre el Premi Donostia 2016 del Festival de Sant Sebastià i ara serà guardonada amb el tercer Goya internacional de la història. Abans d'ella, van ser distingides Cate Blanchett i Juliette Binoche amb un premi que es va crear per a reconéixer la tasca de "personalitats que contribueixen al cinema com a art que uneix cultures i espectadors i espectadores de tot el món", recorda la institució cinematogràfica. En el cas de l'estatunidenca, l'Acadèmia de Cine remarca que és una actriu versàtil, amb carisma i un "talent indiscutible" que "ens ha inspirat creant personatges femenins complexos i forts”. "Al llarg dels anys ha captivat al públic i s'ha guanyat la seua admiració com una de les intèrprets més volgudes dels escenaris i les pantalles a escala mundial", agrega la nota.

Encasellada al començament de la seua carrera en papers dramàtics, Sigourney Weaver ha demostrat el seu talent per a les comèdies en pel·lícules com Armas de mujer, Las seductoras (2001) o Héroes fuera de órbita (1999).

A més, ha col·laborat amb dos cineastes espanyols: Juan Antonio Bayona —Un monstre em ve a veure (2016), treball pel qual la nominaren al Goya a millor actiu de repartiment— i Rodrigo Cortés —Llums vermells (2012), junt amb Robert De Niro i Cillian Murphy—.

També et pot interessar

stats