80 anys de la mort d'Antonio Machado

Villa Amparo, residència del poeta a Rocafort durant la Segona República, acull un concert inspirat en la seua obra.

VÍDEO | 80 anys de la mort d\'Antonio Machado

Aquest divendres es compleixen 80 anys de la mort del poeta Antonio Machado, que va morir en l'exili de Colliure, a França, en 1939. La seua és considerada una de les obres més rellevants de la literatura en castellà. 

Machado va nàixer a Sevilla el 26 de juliol de 1875 i en alguns dels versos més famosos evoca el lloc del seu naixement i de la seua infantesa. A la Institució Lliure d'Ensenyament de Madrid, on va estudiar, entrà en contacte amb reputats professors i intel·lectuals de l'època, i dels anys com a professor de francés a Sòria nasqué un dels poemaris més importants, Campos de Castilla. 

Des de novembre de 1936 fins a març de 1938, en plena Guerra Civil Espanyola i amb el govern de la República traslladat a València, un xalet d'inspiració neoclàssica conegut com a Villa Amparo, a Rocafort, va acollir el poeta i la seua família. Sobre ell va dir que era "un poc com el paradís" i allí va rebre a intel·lectuals com Rafael Alberti i Octavio Paz. A l'abril de 1938, passant per Barcelona, va fugir a l'exili al sud de França. La Generalitat va formalitzar la compra de la casa al desembre per a convertir-la en un centre cultural dedicat a activitats relacionades amb la poesia.

Aquests dies se celebren diferents homenatges a Antonio Machado. Precisament aquest divendres, a les 19.30 hores, la Casa de la Cultura de Rocafort acull un concert de soprano, pianista i baríton inspirat en el poeta que inclourà una interpretació del compositor nord-americà Elie Siegmeister, que musicarà el poema El crimen fue en Granada, a més de cançons sobre textos i poemes de l'autor. 

A Sevilla s'ha inaugurat, a la Fundación Unicaja, la mostra 'Los Machado vuelven a Sevilla', una ampla exposició que reuneix el llegat documental dels germans, la qual es nodreix de "la major col·lecció de manuscrits existent" sobre la família, segons han informat els organitzadors. En total són 4.570 pàgines, fotografies i documents civils que es podran visitar fins al 24 de maig. 

També et pot interessar

stats