El 58% de la població valenciana ha llegit llibres durant la pandèmia

El cap del Consell presenta la 56a Fira del Llibre de València que torna a ser presencial i anuncia un 25% més de pressupost per a fomentar hàbits lectors

Presentació de la 56 Fira del Llibre de València, aquest dimecres
Presentació de la 56a edició de la Fira del Llibre de València, aquest dimecres / GVA

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha proposat establir un pacte per la lectura entre agents vinculats al sector del llibre i institucions públiques i privades, amb l'objectiu de fomentar hàbits lectors. Així ho ha manifestat durant l'acte de presentació de la 56a edició de la Fira del Llibre de València, que se celebra entre el 14 al 24 d'octubre als jardins de Vivers.

Cal destacar que es tracta de la segona fira d'Espanya, tant per volum comercial com per visitants, i que està organitzada per la Fundació Fira del Llibre de València i el Gremi de Llibrers de València.

Durante deu dies reuneix 60 expositors, 83 casetes i 800 autors, a més d'oferir nou taules redones sobre temes d'interés social, entre altres activitats culturals programades que s'organitzen al voltant del llibre i la lectura.

"Pactem per la lectura"

L'acord "Pactem per la lectura" estarà liderat per la Generalitat i integrarà a universitats, administració local i entitats del sector amb el compromís de treballar conjuntament. L'objectiu és adaptar-se a les exigències dels lectors, incrementar l'índex lector, donar suport als autors i procurar beneficis a tota la cadena de la indústria de la lectura: biblioteques, editorials, llibreries i distribuïdors.

L'acord serà una de les primeres accions de la segona fase del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura, que es posarà en marxa una vegada concloga el vigent pla 2017-2021, en el qual la Generalitat ha invertit prop de 25 milions d'euros en els últims cinc anys. Així mateix, el president ha anunciat per a 2022 un augment del 25% del pressupost que destina la Direcció General de Cultura i Patrimoni al foment de la lectura, la qual cosa significarà destinar més de 4,5 milions d'euros a millorar i consolidar els nivells de lectura.

Augment de la lectura durant la pandèmia

Durant la seua intervenció, Puig s'ha referit a l'augment dels índexs de lectura registrats durant la pandèmia i ha destacat que el 58% de la població valenciana ha llegit llibres durant aquests mesos.

A més, també ha posat de manifest l'increment de l'11,25% del llibre digital editat a la Comunitat Valenciana, la qual cosa representa haver experimentat un creixement que pràcticament ha duplicat la mitjana espanyola, situada en el 6,11%.

Els llibres i la literatura trenquen els murs de la ignorància Ximo Puig - President de la Generalitat

Finalment, el cap del Consell ha assenyalat que "els llibres i la literatura trenquen els murs de la ignorància, cosa que al seu torn genera intolerància" i per això ha animat a llegir perquè ha assegurat contribueix a generar una "ciutadania lliure" i una societat "més justa, solidària i avançada".

Una cita amb els millors escriptors

Al llarg d'onze dies, alguns dels escriptors més reconeguts de la literatura espanyola visitaran la Fira del Llibre de València per presentar les seues últimes obres i dedicar-les personalment als lectors, en una àmplia programació.

Començant per Julia Navarro, que estarà en Vivers durant la jornada inaugural per a parlar de la seua última novel·la, De ninguna parte, la fira comptarà amb la presència dels noms més destacats del best-seller nacional, com és el cas de Javier Sierra (El mensaje de Pandora), Víctor del Árbol (El hijo del padre) o María Oruña (Lo que la marea esconde).

A ells s'uniran alguns dels autors fonamentals de la literatura juvenil actual, com Mercedes Ron (trilogia Culpables), Blue Jeans (El campamento) o Martina d'Antiochia (Nadie como ellos), i rostres tan coneguts com els de Christian Gálvez (Hannah) o Pablo Carbonell (El nombre de los tontos está escrito en todas partes).

A més, la Fira del Llibre rebrà grans firmes de les lletres espanyoles com Manuel Vilas (Los besos), Domingo Vilar (Algunos cuentos completos), Nativel Preciado (El santuario de los elefantes), Inma Chacón (Los silencios de Hugo), Alejandro Palomas (Un país con tu nombre) o l'escriptor i acadèmic Antonio Muñoz Molina, que serà objecte d'un homenatge i presentarà també la seua obra més recent, Volver a dónde.

També et pot interessar

stats