#50AnysEnLaLluna: 11 cançons per a viatjar a l’espai

El nostre satèl·lit natural ha inspirat músiques en totes les llengües i tots els estils.

#50AnysEnLaLluna: 11 cançons per a viatjar a l’espai
#50AnysEnLaLluna: 11 cançons per a viatjar a l’espai

Hi vam arribar fa 50 anys, però la Lluna està segles inspirant llegendes, poesies i cançons, des del jazz de Sinatra fins l’eclecticisme de Bowie, sense deixar de costat les balades més romàntiques o les cançons tradicionals més antigues. Encara hui enlluerna artistes de tots els àmbits. Fes clic en la fotografia per a escoltar les onze cançons que hem seleccionat per a viatjar a l'espai.

“Space oddity”, de David Bowie

Bowie va aprofitar el llançament de l’Apollo per a publicar aquesta cançó en un senzill, que després va rebatejar un àlbum sencer l’any 1972. És una de les més conegudes del músic britànic i una de les més recurrents des que la BBC la utilitzà per a la cobertura d’allunatge de l’Apollo 11. Inspirada en la pel·lícula de Kubrick 2001: una odissea de l’espai, conta la història del comandant Tom, condemnat a vagar per l’espai atrapat a la seua nau per un error tècnic.

“Fly me to the Moon”, de Frank Sinatra (1954)

Porta’m a la Lluna, deixa’m jugar entre les estreles... Clàssic entre els clàssics, el fet que Sinatra la versionara en plena carrera espacial va fer que quedara lligada per sempre a l’imaginari col·lectiu sobre la Lluna. Poca gent sap que, en realitat, quan va arribar a les seues mans ja tenia una dècada: la va compondre Bart Howard el 1954 i la interpretà Felicia Sanders als cabarets de Hollywood, amb el nom de In Other Words.

“Moonlight shadow”, de Mike Oldfield (1969)

L’autor de Tubular Bells, la banda sonora de L’exorcista va canviar de registre el 1983, amb la publicació d’aquest “Moonlight Shadow”. La veu de Maggie Reilly i la melodia contagiosa van contribuir a fer d’este tema un dels majors èxits de Mike Oldfield.

“Bad Moon Rising”, de la Creedence Clearwater Revival (1969)

També coincideix en el temps amb l’allunatge. De fet, es va publicar només unes setmanes abans de l’arribada d’Armstrong i companyia. Tot i el seu ritme alegre i positiu, la lletra està inspirada en una pel·lícula sobre l’arribada d’un huracà i “l’apocalipsi que ens visitarà”: la Lluna porta mals presagis esta nit.

“Luna”, de Víctor Manuel (1980)

La Lluna donava també títol al disc de l’asturià, publicat en 1980. En la lletra, Víctor Manuel es confessa “cansat” de lladrar a la Lluna i de mirar-s’hi, “si vaig, si torne, sempre em jutges”, li diu.

“Yo no te pido la luna”, de Daniela Romo (1984)

Diem que algú ens demana la Lluna quan ens reclama un impossible, que és el que Daniela Romo no reclamava, segons la cançó. Daniela Romo, entre d’altres. També la va popularitzar fa uns anys Sergio Dalma. En realitat és la versió en castellà del tema en italià “Non voglio mica la luna” compost per a la cantant italiana Fiordaliso, la seua intèrpret original.

“Hijo de la luna”, de Mecano (1986)

L’hem incorporada en expressions, dites i llegendes. Com la que conta l’icònic grup dels 80 en aquesta cançó, la d’una Lluna que vol ser mare. “I les nits en què hi haja Lluna plena, serà perquè el xiquet està a bones. I si el xiquet plora, minvarà la Lluna per a fer-li un bressol”.

“Lluna crua”, d’Al Tall (1999)

La Lluna a la qual Al Tall li canta és més antiga: “a dalt de la torrella dames del segle XIII es passejaven nues. Lluna crua, falsa estela, la nit vetla que vetla”. Aquest tema està inclòs dins el disc La nit, publicat en ell lindar del segle XXI.

“Melonar en la Lluna”, de Bajoqueta Rock (2004)

Bajoqueta Rock va publicar l’àlbum Retruqu3 l’any 2004. Hi va incloure aquesta cançó sobre, precisament, la conquesta de la Lluna: “jo no sóc cosmonauta ni astròleg i la conquesta de la Lluna vos vaig a contar, i si algú em diu carabassa l’envie a pastar”. Segons el grup de Riba-roja de Túria, allà viu el tio Vicent, del poble d’Almussafes, cuidant un meloner.

“Lluna de plata” d’Obrint Pas (2007)

Dins el disc Benvingut al paradís, un dels últims que va publicar la banda valenciana: “il·lumina la Lluna de plata les barriades del món que lluita i no dorm, il·lumina la pluja de plom, la tristesa del món”.

“La Lluna té dos cares”, d’Aspencat (2011)

La Lluna té dos cares que brillen i confonen de nit, com les teues paraules”, diuen Aspencat en esta cançó inclosa en l’àlbum Naixen primaveres. Els de Xaló són líders en la llista dels grups amb lletres en valencià més escoltades en Spotify.

També et pot interessar

stats