Els 50 anys de Francis Montesinos en la moda al Museu Nacional de Belles Arts de Cuba

Carmen Amoraga ha fet una conferència centrada en el creador valencià com a representant de l’eclosió cultural en la segona mitat el segle XX.

Carmen Amoraga i Francis Montesinos al Teatre de l’Edifici de l’Art Cubà del Museu Nacional de Belles Arts de Cuba
Carmen Amoraga i Francis Montesinos al Teatre de l’Edifici de l’Art Cubà del Museu Nacional de Belles Arts de Cuba / GVA

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha pronunciat una conferència al Museu Nacional de Belles Arts de Cuba que porta el títol 50 años de moda y libertad en España, dins dels actes commemoratius d’aquesta setmana per a celebrar els 500 anys de la fundació de l'Havana. S'ha centrat en el creador valencià Francis Montesinos, que va ser una persona clau en l’eclosió artística i cultural que va viure Espanya amb l’inici de la democràcia a partir dels anys setanta.

Precisament, Francis Montesinos, que enguany compleix 50 anys en la professió, és el dissenyador de moda que desfilarà a l'Havana amb la seua col·lecció València, seda y fuego. 50 años de Francis Montesinos.

La directora general de Cultura i Patrimoni ha destacat que "Francis Montesinos va crear una marca de moda associada a Espanya que va difondre pel món i que va contribuir a projectar una imatge de país lliure que valorava la creativitat i el talent, després d’anys d’obscurantisme cultural". També ha remarcat que les seues creacions són perfectament recognoscibles perquè "estan impregnades de l'esperit i dels colors mediterranis, que només ell sap plasmar en els seus teixits i dissenys".

A més, Carmen Amoraga i Francis Montesinos han mantingut una conversació, davant del públic assistent al Teatre de l’Edifici de l’Art Cubà del Museu Nacional de Belles Arts, i han repassat la vida i trajectòria del dissenyador, centrant-se en la participació del creador en espectacles teatrals i cinematogràfics.

Des dels seus inicis, ha col·laborat en el vestuari d’espectacles que li han servit com a mitjà de comunicació de les seues idees i propostes creatives. Així doncs, va fer el vestuari per al grup de nova cançó Els Pavesos (1978), el grup teatral La Tarumba (1988), per a diverses coreografies de la companyia de dansa contemporània Ananda Dansa i per a la versió del Llac dels cignes que va fer el Ballet Nacional de Cuba (2000), pel qual va rebre el Premi de les Arts Escèniques al millor vestuari.

També va dissenyar el vestuari de la Companyia Nacional de Dansa per a l’espectacle Castrati i el del Centre Coreogràfic de la Comunitat Valenciana per a Tres de tres, els dos en 2002. Un any més tard, va fer treballs per a la funció Las comedias bárbaras que va dirigir Bigas Luna dins de la II Biennal de les Arts a València.

En el cinema, s’han pogut veure els seus models en diverses pel·lícules de Pedro Almodóvar: Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (1980), Entre tinieblas (1983) i Matador (1986).

També et pot interessar

stats