Quasi 4.000 llibreries a Espanya celebren demà el seu dia amb preocupació pel xicotet comerç

“La societat té la falsa percepció que Amazon és més barat”, critica el president de Cegal.

Llibreria de Barcelona en la vesprada de la Diada de Sant Jordi
Llibreria de Barcelona en la vesprada de la Diada de Sant Jordi / Europa Press

Quasi 4.000 llibreries a Espanya celebren aquest divendres el seu dia en temps complicats, encara que amb més estabilitat que en anys anteriors, i amb la “preocupació pel xicotet comerç”, tal com ha alertat el president de la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters, Juancho Pons.

“Els últims estudis que hi ha mostren que les llibreries més grans de ciutats més grans són les que estan millor, i les més xicotetes de ciutats xicotetes, les que ho passen pitjor”, ha assenyalat el llibreter.

De fet, Pons creu que si aquests xicotets establiments “corren perill” és pel fet que els índexs de lectura a Espanya “encara segueixen sent baixos”. “L'índex de lectura habitual ací és del cinquanta per cent, enfront d'altres països europeus que arriben al setanta”, ha lamentat.

Amazon i els preus fixos

A açò se li suma la força de plataformes com Amazon, la competència de les quals s'ha criticat des del sector dels llibreters. “La societat té la falsa percepció que tot allí és més barat, però els llibres tenen una llei de preus fixos a Espanya i qualsevol novetat té el mateix preu”, ha reclamat Pons.

El total de llibreries a Espanya és de 3.967 establiments i, malgrat el descens en 2014, s'aprecia una recuperació del 8,7 per cent en els dos últims anys, segons el mapa de les llibreries elaborat per la confederació.

Les llibreries i cadenes de llibreries es mantenen com els principals canals de vendes. Ambdues sumen 1.224,81 milions d'euros, el 52,8 per cent del total de la facturació.

Una llibreria que obri i una altra que tanca

Preguntat sobre la crisi de fa quatre anys, durant les quals les dades llançaven el tancament de dues llibreries cada dia, s'ha mostrat “optimista”. “Les dades generals de 2017 mostren que ara es compensen les que es tanquen per les que s'obrin, fins i tot hi ha lleugerament més obertures”, ha indicat.

Les ajudes més recents convocades pel Ministeri de Cultura i Esport per a les llibreries han augmentat fins als 321.290 euros, un 168% més que l'any passat.

També et pot interessar

stats