30 anys sense Freddie Mercury

La seua capacitat vocal i carismàtica posada en escena han fet el líder de Queen un dels músics més admirats. Els ídols moren prompte, però els mites duren una eternitat

Freddie Mercury, el 19 de juliol de 1986 en un concert de Queen a Colònia, Alemanya

La notícia de la mort del líder de Queen arribava de sorpresa als mitjans de comunicació de tot el món. Tan sols un dia abans, es feia públic un comunicat de Freddie Mercury. El cantant de 45 anys anunciava que estava malalt de la sida.

Aquest dimecres, 24 de novembre, es compleixen 30 anys de la mort del vocalista de la banda britànica Queen, Freddie Mercury, que va morir per una broncopneumònia associada al VIH.

La seua capacitat vocal, el seu talent al piano i en la composició i la seua posada en escena atraient i carismàtica sobre l'escenari van fer d'ell un dels músics més admirats de la història. Els ídols moren prompte, però els mites duren una eternitat.

Abans de ser Freddie Mercury, el líder de Queen va ser Farrokh Bulsara, un xiquet que va nàixer a Zanzíbar fill d'una família índia de refugiats, instal·lada a Londres. La seua timidesa no es deixa notar en un escenari on invoca un sentit teatral.

Queen comença cantant amb el nom de Smile. Divo i estrela del rock progressiu, Queen conjuga la música de vodevil amb el glam i acaben sent els reis del rock d'estadi. Del tron s'apropia un jove tenor amb afinitats operístiques clares. El cantant va flirtejar musicalment amb Montserrat Caballé en les Olimpíades de Barcelona 92 i va rebentar camps de futbol en gales benèfiques interplanetàries.

Van publicar 15 àlbums, s'han fet documentals i una pel·lícula, Bohemian Rhapsody, que va ser un gran èxit, i que suavitza l'itinerari vital de l'artista i no deixa caure el mite.

Com una celebració 50 anys després de la seua creació, la banda Queen ha llançat aquest 2021 The Greatest, una sèrie gratuïta que narra la seua història.

Ara, el 29 de novembre arribarà un nou documental. La BBC Two retransmetrà Freddie Mercury: The Final Act, un documental que compta amb entrevistes a les persones més pròximes del músic, incloent-hi els seus companys Brian May i Roger Taylor. És sobre els últims anys de la seua vida i el concert tribut a Wembley.

També et pot interessar