20 anys de la mort del compositor Joaquín Rodrigo

Al compositor se li ret homenatge en llocs tan diversos com Guayaquil a l'Equador, París, Còrdova o Petrer, al Vinalopó Mitjà.

Cecilia Rodrigo, la filla del popular compositor valencià Joaquín Rodrigo, durant una entrevista
Cecilia Rodrigo, la filla del popular compositor valencià Joaquín Rodrigo, durant una entrevista / Efe.

Natural de Sagunt i cec des dels tres anys, l'autor del cèlebre Concierto de Aranjuez va estudiar a València i a París. Allí va conéixer Manuel de Falla i la pianista turca d'origen sefardita Victoria Kamhi, companya inseparable i determinant en la trajectòria personal i professional del músic. 

Al compositor se li retrà homenatge en llocs tan diversos com Guayaquil a l'Equador, París, Còrdova o a Petrer, al Vinalopó Mitjà.

Aquest dissabte se celebra a Petrer el Festival Internacional de Guitarra José Tomás Villa, on l'orquestra ADDA Simfònica tocarà el Concierto Madrigal. A més, el Festival de la Guitarra de Còrdova li dedicarà un recital. 

El 14 de juliol, el govern francés ha organitzat a la Torre Eiffel un concert per a 300.000 persones en el qual un guitarrista xinés interpretarà el segon moviment del Concierto de Aranjuez, que serà transmés en directe per la televisió xinesa. 

Entre el 15 i el 19 de juliol, la Universitat Complutense ha organitzat el curs d'estiu "Les músiques de Joaquim Rodrigo", en el qual es presentarà el llibre Joaquín Rodrigo a través de sus escritos. A més, s'ha programat un homenatge al Palau d'Aranjuez el 21 de setembre.

Exposició a la Biblioteca Nacional

Cecília Rodrigo, filla del mestre, presideix a Madrid la Fundació Victòria i Joaquim Rodrigo i ha explicat a Les notícies del matí que aquesta institució conserva l'immens llegat de son pare. 

Un dels projectes que ha posat en marxa la fundació és la mostra "El paisatge acústic de Joaquim Rodrigo", que alberga la Biblioteca Nacional. Fins al 8 de setembre, es poden consultar llibres, partitures, manuscrits, gravats, discos, fotografies i llenços fins a superar el centenar d'obres procedents de la mateixa biblioteca, de la Fundació Victòria i Joaquim Rodrigo i d'altres entitats. 

També et pot interessar