20 anys de la mort del compositor Joaquín Rodrigo

La fundació presidida per la seua filla conserva el llegat del músic de Sagunt.

Entrevista a Cecilia Rodrigo, presidenta de la Fundació Joaquín Rodrigo.
Entrevista a Cecilia Rodrigo, presidenta de la Fundació Joaquín Rodrigo.

El dissabte, 6 de juliol, farà 20 anys de la mort del compositor valencià Joaquín Rodrigo. Natural de Sagunt i cec des dels tres anys, l'autor del cèlebre Concierto de Aranjuez va estudiar a València i a París, on va conéixer Manuel de Falla i també la pianista turca d'origen sefardita Victoria Kamhi, companya inseparable i determinant en la trajectòria personal i professional del músic. 

La seua filla, Cecilia Rodrigo, és la presidenta de la fundació Victoria i Joaquín Rodrigo, l'entitat que guarda el llegat del músic i impulsa el coneixement de la seua figura des que va morir a Madrid el 1999. Des dels anys vint i fins als huitanta del segle passat són moltes les composicions firmades per Rodrigo. En paraules de la seua filla: "milions de notes lluminoses i elegants".

Un dels projectes que ha posat en marxa la fundació és la mostra "El paisatge acústic de Joaquín Rodrigo", que alberga la Biblioteca Nacional. Fins al 8 de setembre, es poden consultar llibres, partitures, manuscrits, gravats, discos, fotografies i llenços fins a superar el centenar d'obres procedents de la mateixa biblioteca, de la Fundació Victoria y Joaquín Rodrigo i d'altres entitats. 

Homenatges al mestre Rodrigo

Per a recordar la figura del mestre se celebren homenatges en diferents punts. A Petrer, dissabte tindrà lloc el Festival Internacional de Guitarra José Tomás Villa, on l'orquestra ADDA Simfònica tocarà el Concert Madrigal; el mateix dia, el Festival de la Guitarra de Còrdova li dedicarà un recital. 

El 14 de juliol, el govern francés ha organitzat a la Torre Eiffel un concert per a 300.000 persones en el qual un guitarrista xinés tocarà el segon moviment del Concierto de Aranjuez, que serà transmés en directe per la televisió xinesa. 

Entre el 15 i el 19 de juliol la Universitat Complutense ha organitzat el curs d'estiu Les músiques de Joaquín Rodrigo, en el qual es presentarà el llibre Joaquín Rodrigo a través de sus escritos. A més, s'ha programat un homenatge al Palau d'Aranjuez el 21 de setembre. 

També et pot interessar

stats