La paraula en imatges: 'rosella'

rosella
14 de maig 2021 - 09:00

La rosella és una planta herbàcia que naix en els marges dels camins i entremig dels sembrats. El seu nom científic és Papaver rhoeas, el primer component del qual, papaver, procedent del llatí, significa ‘aliment’, i el segon, rhoeas, d’origen grec, vol dir ‘roig’. I és que, efectivament, el color roig, molt viu, de les flors d’esta planta és el seu element més distintiu. Tenen una tija recta, amb una gran quantitat de pelets hirsuts de color blanquinós; les fulles, alternes, tenen segments dentals i lanceolats, i els fruits estan continguts en una xicoteta càpsula.

Tradicionalment, els pètals de la flor de la rosella s’han usat per la seua acció sedant; també se li atribuïxen propietats antitussígenes i antidiarreiques.

El nom popular de rosella deriva de rosa. Originàriament es feia servir com a simple diminutiu, amb un valor de ‘rosa menuda’, i no va ser fins al segle XVII, a partir de la classificació taxonòmica duta a terme pel botànic suec Carl Linné, que començà a utilitzar-se per a designar de manera específica i exclusiva esta bella planta silvestre.

També et pot interessar

stats