La paraula en imatges: 'llonganissa'

LLONGANISSA
09 d'abril 2021 - 09:00

La llonganissa és un embotit llarg i prim, fet amb carn de porc picada i adobada amb diverses espècies. L’anomenada llonganissa de Pasqua és una varietat seca, més llarga i estreta que la normal, i que se sol menjar crua durant els dies de Pasqua.

Però la paraula llonganissa ens ve de lluny; concretament, del llatí lucanica. Es deia així perquè este producte s’elaborava en una regió coneguda antigament amb el nom de Lucània, i que actualment es correspon parcialment amb la regió de Basilicata, situada al sud d’Itàlia. La forma llatina originària quedà lleument alterada per la influència de l’adjectiu llong, que significava ‘llarg’.

És també ben curiosa l’expressió lligar els gossos amb llonganisses, que aparentment constituïx un contrasentit. Però, per absurd que puga paréixer, es fonamenta, segons sembla, en una anècdota real. Amb ella s’al·ludix irònicament a una hipotètica situació a on la riquesa és tan abundant que els habitants d’aquell lloc es poden permetre el luxe de desfer-se dels béns existents amb fastuosa ostentació.

També et pot interessar

stats