La paraula en imatges: 'castanya'

La paraula en imatges: 'castanya'
11 de novembre 2021 - 16:21

La castanya és el nom que rep el fruit del castanyer. Les llavors d’este arbre tenen una corfa corretjosa de color marró fosc, que es formen en grups de dos o tres dins d’un embolcall espinós.

El color tan singular de la corfa del fruit ha originat la creació de l’adjectiu castany, aplicat sobretot als cabells.

Contràriament al que sovint se sol pensar, les castanyes no es consideren fruites seques, ja que més d’un cinquanta per cent del seu contingut és aigua. La resta està format per glúcids, potassi, fòsfor, fibra i tiamina (un component vitamínic necessari per al creixement i el funcionament de les cèl·lules).

Tradicionalment, les parades de venedors ambulants de castanyes torrades han format part del nostre paisatge urbà quan el fred comença a sentir-se.

Com a curiositat lingüística, cal fer notar que són molt habituals els sentits figurats que ha anat adquirint la paraula castanya en l’expressió col·loquial. Un dels més corrents es referix a un colp fort, derivat del soroll produït per estos fruits quan cauen de l’arbre. Estenent este mateix sentit a l’àmbit emocional, també s’utilitza el mot castanya per a referir-se a alguna acció que ha provocat una forta contrarietat. I, relacionat amb este significat, és curiós també el valor de la paraula castanya associat als anys que té una persona, sobretot quan es vol remarcar que en són molts. Tots estos significats, al remat, posen en relleu la importància que han tingut les castanyes en la nostra vida col·lectiva. Les paraules en són un reflex fidel.

També et pot interessar

stats