La paraula en imatges: 'carnestoltes'

La paraula en imatges: 'carnestoltes'
25 de febrer 2022 - 13:35

El carnestoltes és una festa que se celebra en països de tradició cristiana, i en particular en els de ritu catòlic. Té lloc, en data variable, entre febrer i març, abans de la Quaresma. Una celebració i l’altra estan íntimament lligades, ni que siga per contraposició. Les severes restriccions de la Quaresma estan precedides d’un lapse de permissivitat i descontrol.

La mateixa paraula carnestoltes prové de l'expressió llatina carnes tollitas, que significa 'carns llevades', i fa referència a la necessitat de menjar la carn que es tinga guardada abans que entre en vigor la restricció de consumir carn pròpia de la Quaresma.

Però, com ja apuntava el poeta valencià Ausiàs March, «la carn vol carn», i carnestoltes és la festa dels excessos carnals: amb balls, desfilades i disfresses. L’ocultació de la personalitat darrere d’una màscara, pròpia d'esta celebració, facilita la transfiguració dels individus, i els atorga una certa llibertat per a transgredir les normes socials vigents durant la resta de l'any. És com si es diguera: jo no soc jo, però faig sense inhibicions el que m’agradaria fer. 

No facen res del que es puguen penedir després; però aprofiten, tant com puguen, per a divertir-se, que potser més avant no podran fer-ho. Eixa és, al remat, l’essència de la festa de carnestoltes. I els valencians som molt amants de les nostres tradicions culturals.

També et pot interessar

stats