La paraula en imatges: 'amor'

La paraula en imatges: 'amor'
11 de febrer 2022 - 08:30

La paraula amor engloba un conjunt de sentiments molt heterogenis. Com a essència bàsica, hi ha l’estima profunda per una altra persona, que ens impel·lix a procurar la seua felicitat. Però, dins de la paraula amor, hi ha matisos i afectes molt variats. Està l’amor dels pares pels fills, desinteressat i incondicional; i l’amor romàntic, amb un fort component eròtic, que es traduïx en atracció sexual. A vegades la paraula amor també s’usa per a referir-se a la relació amb un animal, quan es busca el seu màxim benestar. I fins i tot es pot sentir amor per una activitat o per unes idees. Es pot amar la música, la literatura o qualsevol art. També es pot sentir amor per idees abstractes, com la llibertat o la justícia, o inclús per eixa idea difusa que solem anomenar pàtria. L’amor es projecta de forma molt variada. Però, siga com siga, suposa desig, entrega i passió.

L’origen més remot de la paraula amor apunta a l’arrel indoeuropea am-, que està relacionada amb el vocable ‘mare’, i que ha donat lloc també, entre altres, a paraules com amistat o amabilitat. En qualsevol de les seues derivacions està revestida d’una capa d’afecte. Però, en particular, l’amor romàntic, tal com el concebem actualment, és un sentiment que es gestà en l’Edat Mitjana. La literatura cavalleresca contribuí decisivament a la seua expansió. Antigament, les relacions s’establien en base a l’atracció sexual (anomenat en la Grècia clàssica amb el terme eros), i sobretot pels interessos comuns i el desig de reforçar aliances.

El Dia de Sant Valentí, que se celebra el 14 de febrer, és una celebració tradicional d’alguns països anglosaxons, que molt modernament s’ha estés per tot arreu. Però, vinga d’a on vinga, si produïx benestar, benvingudes siguen les manifestacions d’amor.

També et pot interessar

stats