La paraula en imatges: 'abella'

abella
16 d'abril 2021 - 09:00

Una abella és un insecte d’uns quinze mil·límetres de llarg, de color fosc, amb un parell d’ales membranoses. Les ales anteriors una miqueta més grans que les posteriors. Viu en eixams, formant colònies que poden arribar als seixanta mil exemplars, amb una estructura social molt complexa. En cada colònia hi ha tres tipus d’abelles: l’abella reina, que viu entre dos i tres anys, té bàsicament la funció de reproduir-se, i pot arribar a pondre 2.500 ous al dia; l’abellot, o abella mascle, que només té la funció d’aparellar-se amb l’abella reina, i l’abella obrera, que, a més de netejar la bresca i recol·lectar el pol·len i el nèctar per a alimentar la colònia, té la funció de cuidar las cries.

Es comuniquen per mitjà de complexes danses que els permeten transmetre la direcció i la distància on estan les flors, i disposen d’un agulló (també anomenat fibló), que està unit a l’abdomen, amb el qual són capaces de produir una picada molt dolorosa quan se senten amenaçades.

La paraula abella, per cert, prové del llatí apĭcŭla, que originàriament no era més que un diminutiu de apis, el nom amb què era conegut este insecte. I de la forma clàssica llatina modernament hem generat la paraula apicultura, amb què es designa la tècnica de la cria i la reproducció de les abelles.

També et pot interessar

stats