26.07.2023 | 'Tenim memòria': comunicar en memòria, propostes culturals i exhumacions a Sueca

54 min.
tp

Hui tindrem l'última secció de 'Tenim memòria' de la temporada i la dediquem a reflexionar sobre per què és necessari comunicar des d'una mirada memorialística. Hem convidat un grup de companyes que difonen la tasca incansable de milers de familiars, col·lectius, activistes, historiadores, arqueòlegs, antropòlegs, sociòlogues, documentalistes... En definitiva, que ajuden a difondre la tasca de totes aquelles persones que contribueixen a fer d'aquest un món més conscient d'on venim. Elles i ells són altaveu del reclam legítim de veritat, justícia i reparació: Maria Palau, Marta Garcia, Sergi Tarín i Lucas Marco, i la fotoperiodista Eva Máñez.

També parlarem amb les responsables de dos exposicions que estan en marxa actualment. Andrea Moreno és una de les comissàries d'"Arqueologia de la Memòria. Les fosses de Paterna", organitzada pel Museu de Prehistòria de València. Andrea és historiadora, antropòloga i doctora en Arqueologia. I la sociòloga Isabel Gadea i Peiró, una de les comissàries de "2238. Paterna, lloc de perpetració i memòria", exposició organitzada per l'ETNO, el Museu Valencià d'Etnologia.

I abans d'acomiadar-nos, una notícia d'actualitat. En aquests moments, l'associació científica ArqueoAntro està treballant al cementeri de Sueca. Busquen 55 represaliats del franquisme, veïns de Sueca, però també d'Oliva, Tavernes de la Valldigna, Xeraco, Carcaixent, el Perelló o Cullera. Jesús Granell és el president de l'Associació de la Ribera Baixa, que ha promogut els treballs, i ens contarà com van les excavacions.

stats