29.07.2022 | El documental 'El pasado está presente' és un homentage a qui va renunciar a tot per a lluitar contra el franquisme

23 min.
tp

Són incomptables les persones que deixaren arrere les famílies per a lluitar contra el franquisme. També les que es van haver d'exiliar. Alberto Sánchez Mascuñán va ser un. El 1944 va tornar a Espanya des de Mèxic i es va dedicar a l'aparell clandestí de propaganda del PCE. Es va traslladar primer a Madrid i després a València per a coordinar el partit en la zona del Llevant. Juntament amb la resta del comité, va ser arrestat i condemnat a mort. No obstant això, gràcies a la seua nacionalitat mexicana, va commutar la pena de mort per 30 anys de presó. Va passar 16 anys al penal de Burgos.

Andrea Álvarez Sánchez, neta d'Alberto, ha rescatat 80 hores de gravació en les quals el comunista conta a la seua família i amistats les seues vivències. Vivències que ara han quedat plasmades en el documental 'El pasado está presente', que es va presentar la setmana passada a València i que ara continua rodant per Espanya.

stats