‘Valencians al món’ visita Martinica, un paradís francés al Carib

Aquest departament d'ultramar de França és famós per les idíl·liques platges, un excel·lent rom, els elevats sous i el passat esclavista.

‘Valencians al món’ visita Martinica, un paradís francés al Carib
‘Valencians al món’ visita Martinica, un paradís francés al Carib
06 d'abril 2021 - 13:03

Aquest dimecres 7 d'abril a les 22:00 h, en À Punt, Valencians al món, una producció d'À Punt Mèdia en associació amb La Cometa i Estrela Audiovisual, ens descobreix els secrets de Martinica. La reportera María José Berbegall visita aquesta espectacular illa del Carib que continua pertanyent a França i produeix un dels millors roms del món.

Alba, de 35 anys i de València, fa pocs mesos que viu a Martinica. Amb esta fisioterapeuta visitarem l'arbre més bell de tot França que, curiosament, es troba al Carib. També veurem la platja d’Anse Couleuvre, d'arena negra volcànica, i una fabulosa destil·leria de rom perduda en la selva. Amb Alba descobrirem les plantacions de banana, la fruita que més triomfa en els cultius de l'illa, i la fosca cara d'esta possessió francesa: la petjada de la clordecona, un plaguicida que causa càncer i contra el qual encara lluiten els martiniquesos.

També coneixerem Nacho, de 35 anys i de Sagunt (Camp de Morvedre). Este fisioterapeuta fa cinc mesos que viu a Martinica i amb ell descobrirem la selva tropical i un meravellós riu d'aigua carbònica en el qual ens banyarem.

De la mà de Chelo, d'Elda (Vinalopó Mitjà) i de 24 anys, que fa sis mesos que viu a Martinica exercint de professora d'espanyol, descobrirem la genuïna aigua de coco o el ti-punch, un tradicional còctel de les Antilles. També amb ella nadarem al costat de les enormes tortugues del Carib.

Maria, d’Alboraia (Horta Nord) té 25 anys i en fa un que viu a Martinica. Ella i Toni, d'Alacant i de 33 anys, que en porta dos a l'illa, ens mostraran una llotja del peix o la Banyera de Josefina, un gorg enmig de la mar. Ells ens presentaran Luis, de les Alqueries (Plana Baixa), que té 40 anys i fa 4 mesos que viu al Carib. Amb ell sabrem com inverteixen les vesprades festives els martiniquesos.

Per part seua, Georgina, de 32 anys i de Xixona (Alacantí), fa tres anys que viu al país. Precisament amb esta fisioterapeuta visitarem un mercat i una plantació de canya de les més boniques de l'illa. Menjarem un dels plats més típics, fet amb peix i llagosta.

Amb Sergio, de Requena (Plana d'Utiel-Requena) i de 35 anys, veurem com treballen els fisioterapeutes a domicili a l'illa. També descobrirem el llegat colonial de Martinica i el seu passat esclavista, sense el qual és impossible entendre la història d'aquesta illa.

Viatge a una illa del Carib que pertany a la UE

Cristòfor Colom va ser el primer navegant europeu que va arribar a l'illa el 15 de juny de 1502. Però, excepte en tres ocasions en què ha estat ocupada breument per altres nacions, l'illa ha estat sota domini francés des de la seua colonització, en 1635. Martinica està dominada pel volcà Pelée, que va fer erupció el 8 de maig de 1902 durant l'anomenat cataclisme de Martinica, que va destruir completament Saint-Pierre, el primer assentament europeu a l'illa, i que va matar més de 30.000 persones. La població s'ha recuperat des de llavors, i actualment l'illa és una de les més poblades de la regió.

Valencians al món s'ha adaptat als temps covid-19, respectant les normes de cada país i reflectint com viuen els valencians en diverses destinacions.

 

 

També et pot interessar

stats