‘Valencians al món’ visita la casa del Pare Noel a Finlàndia

El programa visita la capital Hèlsinki i anirà a Lapònia,

on resideix l’estimat personatge màgic del Nadal.

L’equip del programa es va emocionar com a xiquets quan van conéixer en persona el Pare Noel.
L’equip del programa es va emocionar com a xiquets quan van conéixer en persona el Pare Noel. / Departament de Comunicació
21 de desembre 2021 - 09:05

Aquest dimecres 22 de desembre a les 22:00 hores Valencians al món, produït per la Cometa TV i Estrela Audiovisual, ens descobreix els secrets de Finlàndia. La reportera María José Berbegall visita el país del Pare Noel i ens descobreix la seua residència dins la naturalesa espectacular de Lapònia.

Ana, de València, va canviar el mar Mediterrani per la frescor del Bàltic per amor fa ja 7 anys. Amb esta guia turística veurem els espais més emblemàtics de la capital: l’espectacular biblioteca Oodi, l’estació de Hèlsinki, la catedral luterana i la catedral ortodoxa, la plaça del Mercat i el café Regatta.

Pepa es dedica a investigar, però no és detectiva; és doctora, però no metgessa. Amb aquesta experta en genètica de Calp (Marina Alta) descobrirem com és una típica casa de la capital. També pujarem a una nòria que té una sauna en una de les cabines i, està clar, visitarem el lloc on els finesos ixen de festa: un karaoke. 

Bego, de Foios (Horta Nord), va arribar a Hèlsinki fa 2 anys i mig. Amb ella veurem el carrer més important de la capital, que és l’únic que té calefacció al paviment per evitar l’acumulació de la neu, i una famosa cafeteria, ja que Finlàndia és el país més cafeter del món, amb més de 12 kg de consum per persona i any.

Valencians al món ens descobreix un viatge molt nadalenc.
Valencians al món ens descobreix un viatge molt nadalenc.

Andrea, de Vila-real (Plana Baixa) va marxar d’Erasmus a Dinamarca i va trobar l’amor de la seua vida, amb qui ha format una família. Amb aquesta arquitecta tècnica, que està casada amb un finés que parla un valencià perfecte, coneixerem com és el dia a dia amb xiquets en un país que té fama de ser especialment avançat i conciliador pel que fa a la maternitat. 

A Alejandro, de València, sempre li ha agradat descobrir nous territoris i conéixer noves cultures. Va decidir fer un Erasmus a un país desconegut i va acabar a Finlàndia fa ja 10 anys. Amb ell viatjarem fins a Rovaniemi, la capital de la Lapònia, casa del Pare Noel, i travessarem el cercle polar àrtic, un dels cinc paral·lels principals de la Terra. Ací anirem en raquetes pels camps de la Lapònia, alimentarem els rens de la reserva i viatjarem en trineu tirat per gossos. L’equip del programa es va emocionar com a xiquets quan van conéixer en persona el Pare Noel.

Valencians al món viatja a la terra dels samis

Els habitants tradicionals de la Lapònia són els samis, un poble de llengua ugrofinesa d'origen incert el qual se suposa que és anterior als grups finesos. Els samis eren xamanistes i combinaven la vida nòmada de pastors amb el sedentarisme en poblats durant l'hivern. La progressiva pèrdua de terra, que passà a mans de finesos, suecs i noruecs, feu que cap al segle XVIII els ramats de rens foren l'única font de subsistència dels samis.

Al segle XX es desperta la consciència nacional dels samis. A més, els països escandinaus promouen mesures de protecció per a la preservació de la cultura sami. En aquest sentit cal destacar la celebració, des del 1972, del Festival Sami de Pasqua, on tenen lloc nombroses actuacions de grups de música popular.

Valencians al món s'ha adaptat als temps covid-19, i respecta les normes de cada país i reflecteix com viuen els valencians en les diverses destinacions.

També et pot interessar

stats