À Punt celebra dissabte els 100 anys de Berlanga

Programació especial en la televisió, mentre que la ràdio estrena l’espai Els dijous, miracle en el dia del seu aniversari

Berlanga
À Punt celebra dissabte els 100 anys de Berlanga / Departament de Comunicació
10 de juny 2021 - 11:26

Dissabte, 12 de juny, es compleixen 100 anys del naixement del director de cine valencià Luis García Berlanga. Per a celebrar-ho, À Punt ha preparat una programació especial a la televisió i a la ràdio públiques.

A partir de les 17:30 hores s’emet la pel·lícula Patrimonio nacional. Nominada a la Palma d’Or del Festival de Cannes el 1981, és el segon lliurament de la saga dels Leguineche precedida per L'escopeta nacional i completada amb Nacional III.

Després de la mort de Franco (1975) i la restauració de la Monarquia, el marqués de Leguineche torna al seu palau de Madrid. Després de trenta anys d'exili voluntari en la seua finca Los Tejadillos, es proposa acostar-se al rei per a reprendre la vida cortesana d'antany. No obstant això, no resulta gens fàcil accedir a la Casa Reial. Amb guió de Luis García Berlanga i Rafael Azcona, hi participen Luis Escobar, José Luis López Vázquez, Amparo Soler Leal, Mary Santpere, Luis Ciges, Alfredo Mayo, Syliane Stella, Jose Lifante, José Luis de Vilallonga, Agustín González, Chus Lampreave i Jaime Chávarri, entre altres.

Per la nit, a partir de les 23:00 hores, en acabar el programa No tenim trellat, À Punt oferirà el documental Por la gracia de Luis.

Aquest documental sobre el mestre Luis García Berlanga és un passeig per les seues pel·lícules, una mescla de tot el seu art. En obrir aquesta espècie de bagul dels records, hi pot aparéixer qualsevol cosa. Ací no parlen els seus actors, ho fan els personatges. No és un conjunt d'entrevistes, és una sèrie d'entrades i eixides pel seu univers. De les coses més alegres a les més tristes de la seua obra, una invitació a l'espectador per a conéixer el gènere de Berlanga.

Aquest documental sobre el mestre Luis García Berlanga és un passeig per les seues pel·lícules
Aquest documental sobre el mestre Luis García Berlanga és un passeig per les seues pel·lícules

 La ràdio d’À Punt estrena ‘Els dijous, miracle’

Per altra banda, a la ràdio d’À Punt se suma a aquesta commemoració i aposta també per la producció d’una sèrie radiofònica de sis capítols dedicada a la figura del director de cine valencià sota el títol: Els dijous, miracle. El programa, d’una hora de duració, s’emet els dissabtes i diumenges a les 15:00 hores.

Cada capítol, amb la locució de la periodista Eva Altaver, tindrà un fil conductor dedicat a Berlanga que servirà de guia per a desenvolupar el programa (la mirada, la comèdia, els personatges, la valenciania, les dones, etc.). A més a més, comptaran amb Begoña Siles, Rafael Maluenda i Carolina Hermida, col·laboradors de la Càtedra d’Investigació Luis García Berlanga de la Universitat CEU Cardenal Herrera, que aportaran el testimoni de personal especialitzat i rigor documental.

Col·laboren de la Càtedra d’Investigació Luis García Berlanga i la Universitat CEU Cardenal Herrera
Col·laboren de la Càtedra d’Investigació Luis García Berlanga i la Universitat CEU Cardenal Herrera

Luis García Berlanga (1921-2010) és un referent imprescindible en el cine espanyol i europeu del segle XX. La seua obra cinematogràfica ha sigut reconeguda amb guardons i nominacions en festivals internacionals d’enorme prestigi, com per exemple el Festival Internacional de Canes (Bienvenido, Mister Marshall el 1953), els Òscar (Plácido, nominada el 1961) i el Festival Internacional de Venècia (El verdugo, el 1963).

La presentació del projecte Els dijous, miracle respon a la crida realitzada per À Punt per a la producció de formats amb continguts relacionats amb la cultura amb la col·laboració de l’IVC (Institut Valencià de Cultura).

També et pot interessar

stats