VíDEO | L'Ajuntament de València proposa celebrar les Falles entre el 15 i el 19 de juliol

L’alcalde de la ciutat aposta per traslladar els monuments fallers a la Fira de València.

VíDEO | L'Ajuntament de València proposa celebrar les Falles entre el 15 i el 19 de juliol
11 de març 2020 - 20:40

L’Ajuntament de València ha anunciat aquest dimecres en roda de premsa que proposa celebrar les Falles, ajornades de manera preventiva pel coronavirus , entre el 15 i el 19 de juliol.

Així ho ha anunciat l’alcalde, Joan Ribó, després de reunir-se amb la Federació de Gremis d’Artistes Fallers i Foguerers per a buscar alternatives per als monuments que ja estaven pràcticament enllestits i que els artistes han acceptat retirar dels carrers i emmagatzemar en grans recintes públics, com ara Fira València. El cost del treball l’assumirien a parts iguals la Generalitat i els ajuntaments, com han acordat els artistes en una reunió prèvia que han tingut amb el president de la Generalitat.

Pel que fa a la retirada dels monuments fallers, Galiana ha indicat que “s’estudiarà cas per cas”. No obstant això, les que no puguen traslladar a grans espais, com les instal·lacions de Fira València, l’Ajuntament estudia la possibilitat de “cremar-les a porta tancada”, és a dir, preparar un dispositiu amb els bombers i les forces de seguretat, que no s’anunciaria públicament.

Aquesta alternativa es planteja en el cas de la falla municipal, ja que sembla inviable desmuntar-la. En aquest cas tancarien la plaça de l’Ajuntament, perquè “és inviable desmuntar-la i és impossible reciclar-la”, segons ha aclarit el regidor de Cultura Festiva.

Data simbòlica al juliol

Data simbòlica al juliol

Les dates proposades per a celebrar les Falles les han escollides perquè resulten “simbòliques” –semblants a les de març– i perquè permetria disparar les 9 mascletaes que han quedat pendents, des del dissabte 11 de juliol fins al diumenge 19 de juliol, segons ha avançat el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, també assistent a la reunió. A més, el programa d’actes fallers s’integraria en el de la Fira de València.

A pesar que aquesta és la proposta inicial de dates, que es portarà al ple i a l’assemblea de presidents fallers, els representants municipals i del sector fester s’han establit la data límit del 19 de juny per a avaluar l’evolució del coronavirus i determinar si finalment les Falles es poden celebrar la tercera setmana de juliol.

Els dos responsables municipals que han comparegut han afirmat que buscaran alternatives per a contribuir al finançament dels vora 8 milions d’euros de despesa anual que fan les Falles . “Volem que la crisi de les Falles es tanque enguany i que les del 2021 se celebren en normalitat”, ha puntualitzat Ribó.

Dilluns es desvelarà quins són els ninots indultats

El pròxim dilluns, durant l’assemblea de presidents, se sabrà quins són els ninots indultats d’aquestes Falles atípiques. L’Exposició, que inicialment estava oberta fins diumenge, serà desmuntada i cada comissió s’emportarà el propi ninot a un lloc on puga quedar guardat.

També et pot interessar

stats