La meditadora llueix mascareta i es reivindica com a símbol de calma contra el coronavirus

L’estudi d’Escif demana mantindre el monument i diu que el cost de desmuntar la falla seria “infinitament més elevat”.

Figura de la falla d’Escif, Manolo Martín i José Ramón Espuig, a la qual s’ha afegit una mascareta en referència a la crisi del coronavirus
Figura de la falla d’Escif, Manolo Martín i José Ramón Espuig, a la qual s’ha afegit una mascareta en referència a la crisi del coronavirus / Rober Solsona (Europa Press)
11 de març 2020 - 13:33

L’artista urbà Escif, un dels responsables de la falla municipal de València, proposa mantindre la dona meditadora “fins que es reprenguen les Falles”. La figura, a la qual se li ha col·locat una mascareta que evoca la situació de la crisi sanitària pel Covid-19, es convertiria en “símbol de paciència, calma i esperança tan necessari en aquests dies”.

En un comunicat emés per l’estudi Brillo y Sabor, l’autor del monument “Açò també passarà” –juntament amb els artistes fallers Manolo Martín i José Ramón Espuig– es posa de manifest que la situació davant el coronavirus és “una crisi mundial molt difícil de combatre”. “No existeix vacuna contra la malaltia i les infraestructures sanitàries es queden xicotetes per la velocitat de propagació”, apunten, a més d’insistir que les úniques armes per a combatre aquesta crisi “són la paciència, la calma i l’esperança”.

“Hem d’aconseguir desaccelerar el moviment de la societat el temps suficient perquè la gent ja infectada passe la malaltia i no la continue propagant”, argumenten. Paciència, calma i esperança. Aquests són precisament els valors que transmet la gran dona meditant en la plaça de l’Ajuntament. “Una de les funcions primàries de la cultura és la de reforçar l'imaginari simbòlic de cada societat. La batalla contra el coronavirus és una batalla de comunicació i conscienciació”, destaquen sobre una actitud que, diuen, han d’assumir els mitjans de comunicació per tal d’ajudar a restablir la calma.

Que el món es recolze en València per a superar la crisi

Per aquests motius, des de l’estudi del grafiter advoquen per mantindre la gran meditadora a la plaça. “Permetem que el món sencer es recolze en València per a superar aquesta crisi. Regalem-li al món l'antídot per a superar aquesta crisi”, animen.

Quant als aspectes tècnics derivats de prendre una decisió com aquesta, entenen que els costos de desmuntar, emmagatzemar i tornar a muntar la falla serien “infinitament més elevats” que mantindre l’estructura a la plaça. En aquest sentit, asseveren que l’estructura d'aquesta falla és “molt forta i podria fàcilment aguantar sis mesos intacta”.

“Podria considerar-se que el monument ocupa un espai de trànsit, però entenem que la previsió de convertir en zona de vianants la plaça acompanyaria aquesta decisió”, continuen, a més de precisar que es podria delimitar el perímetre del monument per a facilitar el flux de vianants. “Això també passarà”, conclouen citant el lema de la falla.

També et pot interessar

stats