Falles plantades en estiu… és la primera vegada?

Tot i que el motiu era ben diferent, l'estiu de l’any 1982 també es va plantar una falla a la plaça de l’Ajuntament

La Falla del Mundial 82
La Falla del Mundial 82
04 de setembre 2021 - 00:37

Reconeixes aquesta imatge? És el colós de trenta metres que va plantar en juny l’Ajuntament de València per a commemorar que la ciutat era subseu del Mundial de futbol de 1982. Per cert, un mundial amb un toc molt valencià, ja que la mascota era ni més ni menys que una taronja: Naranjito.

Naranjito en el Mundial 82
Naranjito en el Mundial 82 / À Punt Mèdia

El monument tenia el lema "Mundial 82" i va ser obra de l’artista Vicente Luna Cervera. Aquest artista faller havia plantat per primera vegada la falla municipal el 1965, i va repetir huit vegades més en els anys setanta i huitanta. Entre els seus monuments més recordats, cal destacar el que s’anomenava "La llibertat", plantat el 1973, encara en època de la dictadura franquista. El remat era una rèplica de l’estàtua de la llibertat de Nova York i es va interpretar com una crida pel canvi de règim que havia de vindre uns anys més tard.

Ja sabem que la pandèmia no és la primera incidència que fa que se suspenguen les Falles en la història. Tenim constància que es van suspendre almenys l’any 1886 a conseqüència d’una protesta dels fallers, l’any 1898 per la Guerra de Cuba, i de l’any 1937 a l’any 1939 per la Guerra Civil.

La Meditadora i el colós el Mundial 82
La Meditadora i el colós el Mundial 82 / À Punt Mèdia

Però també podem assegurar que la Meditadora no és la primera falla plantada en estiu a la plaça de l’Ajuntament. L’any 1982, la falla de Vicente Luna Cervera va estar plantada entre el 19 i el 25 de juny, dia en què els jugadors de la selecció van presenciar la seua cremà des del balcó de l’Ajuntament.

També et pot interessar

stats